Blogg - Senaste nytt
stressad kvinna vid skrivbord med dator och ihopskrynklade papper på

Har cykelrensning regler? → 5 vanliga missar

När cykelrummen och cykelparkeringen börjar bli överfulla med cyklar så vet de flesta bostadsrättsföreningar och hyresvärdar att det börjar nalkas cykelrensning. Det brukar genomföras på hösten eller våren då flest använder sina cyklar och då inte så många är bortresta. En viktig fråga att besvara är: Har cykelrensning regler? För det finns mycket att tänka på när det kommer till att genomföra en cykelrensning och du vill inte råka bryta några regler och lagar.

 

Vi vill därför hjälpa er att genomföra en cykelrensning på rätt sätt då en miss kan leda till mycket extra arbete eller i värsta fall till och med göra en skadeståndsskyldig. I den här artikeln har vi därför förberett en lista på fem vanliga missar som är viktiga att undvika när det är dags för cykelrensning.

 

Lästips: Vi ger våra bästa tips inför cykelrensningen till BRF och förklarar hur mycket en cykelrensning kostar.

1. Du är otydlig i informations lapparna

Om man inte är tydlig med hur processen för cykelrensningen ska gå till i de meddelanden man skickar ut för att förvarna de som bor i byggnaden så kan det leda till irritation och missförstånd med vad de boende behöver göra för att få behålla sin cykel. Därför är det viktigt att ha koll på vilken information som behöver gå ut till de boende. Vi har därför förberett en artikel med en lista på exakt vad som behöver stå med i en cykelrensnings lapp.

 

närbild på en persons händer som skriver på laptop

2. Du glömmer att höra av dig till boende som hyr ut i andra hand

De flesta större bostadsrättshus eller hyreshus har förmodligen en eller flera boende som hyr ut sin lägenhet i andrahand. Då är det väldigt viktigt att inte glömma av att höra av sig t.ex. via mejl till dessa personer eftersom de inte bor i byggnaden men kanske trots det har en eller flera cyklar i cykelförrådet.

3. Du glömmer att dokumentera åtgärder

Att dokumentera alla åtgärder som görs under en cykelrensning är ett sätt att minimera risken för att bli skadeståndsskyldig om t.ex. en cykel som tillhör boende förs bort. Till exempel om denne har missat informationen om cykelrensningen. Därför är detta en en vanligt förekommande punkt bland cykelrensning regler.

 

Noggrann dokumentering kan också fungera som stöd om den som rensat bort cyklarna skulle bli anklagad för egenmäktigt förfarande i samband med cykelrensning i allmänna utrymmen.

 

Lästips: Läs mer om lagen om hittegods och för- och nackdelar med cykelrensning och hur digital märkning underlättar cykelrensningen.

4. Du förvarar cyklarna på ett osäkert ställe

Förvarar du inte cyklarna på ett säkert ställe där de står bakom lås och bom så löper du alltid risken att cyklarna kan stjälas även om de är i ett förråd på privat mark. Därför är det alltid att rekommendera att förvara de bortrensade cyklarna där du känner dig säker att ingen kommer åt dem

 

rostigt gammalt hänglås på gammal dörr

5. Du ger de boende för kort tid att ta bort märkningen

Att ge de som bor i byggnaden där ett förråd med cyklar ska rensas ut tillräckligt med tid att ta bort lappen eller märket från deras cyklar är jätteviktigt. Det finns alltid en risk att det är någon eller några boende som precis har åkt utomlands på resa eller bara bestämt sig för att bo hos en kompis i några veckor. Då finns risken att de kommer missa både meddelande om cykelrensningen och inte ser de föremål som fästs vid cykeln för att identifiera övergivna cyklar. Ju fler veckor de boende får på sig desto mer minimerar man chansen att hamna i en sådan knepig situation.

 

Lästips: Vi förklarar hur ofta en BRF bör ha cykelrensning och vart man kan sälja övergivna cyklar när de tillfallit fastighetsägaren.

Svar på vanliga frågor:

 

Vart kan man slänga cyklar?

Cyklar ska slängas på en vanlig återvinningscentral där den återvinns som metallskrot.

Vad gör man med sin gamla cykel?

Det finns flera alternativ på vad man kan göra med sin gamla cykel. Det vanligaste är att ta den till återvinningscentralen men det finns även företag som säljer gamla cykeldelar som tar emot din cykel och sedan säljer delar av den som reservdelar.

Vilka cyklar stjäls mest?

Tyvärr är det många cyklar som stjäls i Sverige och de är dom absolut dyraste som stjäls allra mest, vilket är elcyklarna. Detta är fallet även bland cyklar som stjäls nära bostaden.