Blogg - Senaste nytt
Tecknad bild av kvinna vid laddstation elcykel.

Laddstation för elcykel i cykelrummet → Allt du behöver veta

Under de senaste åren har svenskar efterfrågat och inhandlat mer elektriska fordon än någonsin. Både elbilar och elcyklar har blivit populärt då de inte bara är praktiska utan genererar även mindre utsläpp. Intresset för elcyklar kommer högst troligt att öka ännu mer med åren. Därför kan det som fastighetsägare eller bostadsrättsförening vara bra att diskutera frågan om en laddstation elcykel att ha i cykelrummet.

 

I den här artikeln förklarar vi vad en laddstation är, varför det är en bra investering till cykelrummet, ger tips på olika alternativ och svarar på vanliga frågor. Läs vidare för att lära dig allt du behöver veta om laddstationer för elcyklar.

 

Lästips: Vi tipsar om vad BRF bör låta förvaras i cykelrummet och varnar för vanliga misstag vid cykelrumsplanering.

Vad är en laddstation för elcyklar?

En laddstation för elcykel är precis som det låter, ett ställe där folk kan ladda sitt elcykel batteri. En laddstation har ofta ett eller flera eluttag där elcykelns batteri laddare kan kopplas in för att ladda cykelbatterier. Eluttagen har, enligt EU standard, 230v vilket är perfekt för laddning av olika typer av cykelbatterier.

 

Precis som att det har installerats laddstationer för elbilar runt om i Sverige så diskuteras det runt om i olika städer om att göra samma sak för elcyklar. Både i allmänna utrymmen på stan men det diskuteras även bland bostadsrättsföreningar och fastighetsägare.

 

Man på ljusblå elcykel

Varför är en laddstation nödvändig?

Två frågor som alltid brukar komma upp när laddstationer för elcykel diskuteras är “Varför ska man ha en laddstation?” och “Är det värt investeringen?”. Den största fördelen med att investera i en laddstation för elcykel är att man ger boende i sin fastighet ett tryggt ställe att ladda sin elcykel. Ett batteri från en elcykel är dyrt och risken finns alltid att det kan stjälas.

 

De boende som har en elcykel ges även en praktisk lösning på vart cykeln kan laddas. Att cykelbatteriet laddas på samma ställe som cykeln är parkerad är den mest praktiska och tidsparande lösningen.

 

Till sist kan en laddstation i hög kvalité vara en viktig del av en byggnads brandskyddsarbete. Det finns alltid en risk att stora batterier såsom ett elcykel batteri kan överhettas och starta en brand om det förvaras på ett ställe med dålig ventilation under laddning. Därför är det bäst att istället förvara alla cykelbatterier i väl ventilerade skåp på ett ställe där skador vid eventuell brand minimeras.

 

Lästips: Vi förklarar varför en mekstation är bra att ha i cykelrummet och vilka verktyg som behövs i ett cykelrum.

Laddskåp eller laddstolpe

Det finns olika sorters laddstationer för elcyklar. De mest populära är laddskåp och laddstolpe. Här förklarar vi vad de olika alternativen innebär och beskriver fördelar med båda.

 

  • Ett laddskåp är ett skåp som sätts upp på väggen vid en cykelparkering. Varje skåp innehåller ett eluttag och tillräckligt med utrymme för att kunna rymma batteriet och batteriladdaren.

 

  • En laddstolpe är en stolpe som brukar ha två till tre eluttag. Ägarna till elcyklar kan då parkera sin cykel bredvid laddstolpen och koppla sin batteri laddare till stolpen.

Fördelar med laddskåp

  • God ventilation
  • Hög säkerhet med olika sorters lås tillgängliga till skåpen.
  • Minimerar stöldrisk
  • Tar upp minimal plats

Fördelar med laddstolpe

  • Du kan ladda cykeln där den står parkerad.
  • Det finns plats för fler uttag per stolpe.

 

Närbild på man men blå elcykel

Hur skapar man plats för en laddstation för elcykel?

Många kanske funderar över om det är värt att skapa utrymme för en laddstation eller funderar på hur de ska kunna frigöra tillräckligt med utrymme för att det ska bli möjligt. Därför har vi på cykelrum tagit fram flera lösningar som frigör utrymme i cykelrummet och tips på smart cykelförvaring.

 

Våra favoritlösningar är att investera i smarta vägghängda cykelställ som till exempel cykelliften eller tvåvåningscykelställ. Med dessa lösningar får man inte bara plats med ca dubbelt så många cyklar, man kan även få plats med en rymlig laddstation med laddskåp för cykelbatterier eller laddstolpar.

 

Lästips: Vi jämför cykelparkering ute och inne samt jämför de två vägghängda cykelställen. Lista ut vilket alternativ som är bäst för er!

Svar på vanliga frågor

 

Hur långt kommer man på ett cykelbatteri?

Beroende på olika faktorer som t.ex. din vikt, vägunderlag osv, räcker ett cykelbatteri mellan 30–70 km. Vanligtvis utgår de flesta från att det räcker i snitt 50 km.

Vad kostar det att ladda ett cykelbatteri?

En laddning av ett cykelbatteri kostar ca 1 krona. Så om du skulle cykla ca 50 km i veckan skulle det kosta dig runt 50 kr per år.

Kan cykelbatterier börja brinna?

Ja, det finns större risk att ett cykelbatteri börjar brinna än t.ex. ett mobilbatteri. Ju större batteri desto större risk. Risken ökar om batteriet har fått sig en hård stöt eller om batteriet laddas i hög eller låg temperatur. Bra ventilation och bra uppsikt över batteriet under laddning är därför viktigt.