Blogg - Senaste nytt

Hur fungerar en cykellift? → Vi förklarar!

Ett alternativ till vanliga cykelställ som börjar bli allt mer vanligt att använda är cykellift. Du kanske har sett en cykellift vid en ny cykelparkering på stan eller i ett cykelrum och undrat hur den funkar. Det ser kanske rätt klurigt ut men vi lovar dig, att få upp en cykel i liften är lätt och den kan användas utan vidare ansträngning. Fortsätt läsa för att få svar på alla dina frågor angående cykelliftar och hur de fungerar.

 

Lästips: Vi förklarar hur ett tvåvåningscykelställ fungerar och jämför olika alternativ av vägghängda cykelställ.

Vad är syftet med en cykellift?

Syftet med detta cykelställ är att kunna optimera utrymmet i ett cykelrum eller den plats där du förvarar cyklar. Genom att hänga upp en cykel på väggen och förvara cyklarna vertikalt frigörs mer utrymme som kan användas till annat. T.ex. för att få plats med fler cyklar eller göra plats för en mekstation i cykelrummet eller garaget.

 

När cyklarna hänger i vertikalt läge ökar lagringskapaciteten på en och samma yta med 40% vilket innebär att du nästan kan få plats med dubbelt så många cyklar. Genom att hänga cyklar på en vägg kan du även förbättra åtkomsten i rummet och göra cyklarna mer lättillgängliga.

 

modern cykelparkering med cyklar i cykellift

Hur fungerar en cykellift?

En cykellift för upp din cykel på väggen med hjälp av en gashydraulisk arm som väldigt enkelt lyfter upp cykeln så att den hamnar i vertikal position längs väggen. Du måste dock hjälpa till att föra cykeln i den riktning du vill ha den då den gashydrauliska armen inte gör allt arbete själv. Cykelliften som vi säljer här på cykelrum.se klarar att hålla uppe cyklar som väger upp till 20kg.

 

Lästips: Vi förklarar allt du behöver veta om laddstationer för elcyklar och tipsar om vilka verktyg som behövs i ett cykelrum.

Var kan en cykellift fästas?

Cykelstället kan fästas på väggar, reglar eller ställ som går ut i rummet och även pelare.

Ska du hänga cykel på en vägg där det inte finns så mycket utrymme mellan väggarna eller på en pelare finns även alternativet att inkludera gångjärn i fästet. Detta gör att cykelliften kan vikas in längs väggen eller pelaren och ge ännu mer utrymme för en bredare passage eller annat som du behöver plats för.

 

Är den jobbig att använda?

Nej, en cykellift är inte jobbig att använda och kan därför användas av vem som helst, oavsett ålder eller storlek. Du får upp din cykel i cykelliften genom att genomföra dessa tre steg:

  1. Fäst en krok runt framhjulet allra längst fram på cykeln.
  2. Håll i styret och sadeln medan du för cykeln uppåt mot väggen tills däcken möter väggen.
  3. Gå iväg! Det är inte mer komplicerat än så.

 

kvinna som cyklar på stan

Lästips: Vi förklarar vad BRF bör tillåtas förvaras i cykelrummet, varnar om vanliga missar vid cykelrumsplanering och förklarar för-och-nackdelar med cykelparkering inne och ute.

Vem behöver en cykellift?

De som vi anser har störst behov av dessa cykelställ är personer som behöver hitta ett smart sätt att förvara många cyklar. Det skulle till exempel kunna vara fastighetsägare eller bostadsrättsföreningar där cykel-upphängning ger ett lättillgängligt och organiserat cykelrum. Vilket vi anser vara av stor vikt för de boendes trevnad. Kontakta oss för en kostnadsfri offert om cykelliftar är det alternativ ni letar efter till ert cykelrum.