Blogg - Senaste nytt

Digitalt system ökar säkerheten i cykelrummet【2023】

Det börjar bli vanligare och vanligare att folk vill hyra en personlig cykelparkeringsplats. Just för att det skapar en garanterad, rymlig och säker plats för ens cykel. Det vanligaste alternativet är att fastighetsägare hyr ut platser i ett cykelrum där endast de som hyr en plats har åtkomst till. Dock finns det nu ett digitalt system som ökar säkerheten ännu mer.

 

I den här artikeln förklarar vi hur digital märkning fungerar som ett sätt att öka säkerheten i cykelrummet. Även hur det blir enklare att hålla koll på cyklarna för både boende och fastighetsägaren.

 

Lästips: Läs mer om fördelar med inglasade balkonger och allt du behöver veta om brandskyddsarbete i bostadsrättsföreningar och solceller för lägenhetshus.

Problem med vanliga cykelparkeringar

Dagens cyklar har blivit både dyrare och är av hög kvalitet. Därför har säkerheten kring cykelparkering aldrig varit mer aktuell än den är nu. Att lämna sin dyra cykel eller elcykel på en cykelparkering ute där vem som helst kan gå förbi är inte lockande. Risken att få sin cykel stulen finns alltid där.

 

Ett cykelrum med cykelställ inomhus är en absolut säkrare lösning, men ibland krävs det mer än så för att kunna skapa trygghet för cykelägarna. Ett cykelrum blir lätt överfullt och människor tränger in sina cyklar så tätt att det ibland blir svårt att få ut dom. Inte helt optimalt om du har en cykel du är rädd om. Frågan är då, hur kan du som fastighetsägare lösa dessa problem? Låt oss förklara!

Cykelrum med cyklar ihopträngda på rad

Skaffa ett digitalt system för cykelparkering

Ett digitalt system som vi kallar digital cykelmärkning är ett utmärkt tillval till cykelparkeringen inomhus. Det finns många fördelar med detta system som vi kommer gå igenom, men först ska vi förklara exakt vad det är.

Vad är digital cykelmärkning?

Digital cykelmärkning är en tjänst där man som hyresvärd eller bostadsrättsförening kan erbjuda sina boende en personlig parkeringsplats. Vi på Cykelrum.se skickar ut taggar med olika QR-koder på som ska fästas både på parkeringsplatserna och på cyklarna.

 

Samtliga objekt ska sedan scannas in och namnges i den tillhörande appen. Detta görs för att du som äger cykelrummet ska kunna hålla koll på hur många cyklar som finns i cykelrummet och vilka som äger cyklarna. Utöver det så ger det även cykelägarna en möjlighet att hålla koll på sina cyklar i appen.

 

Lästips: Vi förklarar vad som krävs för att tillgänglighetsanpassa ett lägenhetshus samt diskuterar investeringar i laddstolpar för elbilar och moderna passersystem.

Fördelar med digital cykelmärkning

Här listar vi de största fördelarna med digital cykelmärkning för cykelrummet.

  • Minskad trängsel
  • Minskad irritation pga trängsel
  • Ökad tillgänglighet i cykelrummet
  • Minskad skaderisk på cyklarna
  • Ger möjlighet till cykelägarna att hålla koll på cyklarna från appen

 

Att ha ett lättillgängligt och tryggt cykelrum är det bästa du kan göra för de boende som använder sina cyklar ofta. De ska kunna vara trygga med att parkera sin cykel i cykelrummet och veta att inget kommer hända cykeln medan de är borta. Att behöva ta tag i problemet med en stulen cykel är inget som någon ska behöva lägga tid på.

Tecknad mobil med en app kopplad till ett digitalt system för cykelparkering

Ta hyresavgift för cykelparkeringsplats

Varje hyresvärd eller bostadsrätt kanske inte har en massa pengar som bara ligger och väntar på att användas. För att kunna finansiera ett digitalt system för ens cykelparkering väljer därför många att ta ut en hyresavgift per cykelparkeringsplats. T.ex. genom att de som vill ha en extra säker parkeringsplats för cykeln kan välja att hyra en för en liten summa pengar.

 

I längden kan det hjälpa er att finansiera investeringen och sen även andra framtida investeringar som står med i er underhållsplan. T.ex. om ni planerar att rusta upp tvättstugan eller ett fönsterbyte.