Blogg - Senaste nytt

Cykelrensning → Hur går det till?

Det är vanligt att cykelrum eller cykelparkeringar vid bostadsrätter eller hyreshus blir överfulla med cyklar. Vissa hyresgäster glömmer av att de har en cykel när de flyttar eller så lämnas gamla och trasiga cyklar kvar medvetet. Därför rekommenderar vi att med jämna mellanrum ha en cykelrensning för att skapa mer utrymme i cykelrummen. Att rensa cykel förrådet skapar mer rum för era nuvarande boende att förvara deras cyklar och ett mer trivsamt och rymligt utrymme.

 

En bra tid på året att ha cykelrensning är på våren. Detta då det faller samman med att folk börjar använda sina cyklar igen efter vintern. Hade ni genomfört en cykelrensning på vintern finns det en stor risk att ni råkar föra bort cyklar som tillhör och används av era hyresgäster eller bostadsrättsinnehavare. Så undvik detta misstag vid cykelrensning. Följ vår steg för steg guide för en lyckad cykelrensning!

 

Lästips: Lär dig mer om digital märkning vid cykelrensning och hur ofta en bostadsrättsförening bör ha cykelrensning!

 

stor överfull cykelparkering

Steg 1: Bestäm en tidsintervall

Det första som är viktigt att fastställa är hur långt innan cykelmärkningen ni meddelar era boende om den planerade cykelrensningen. Det kan vara bra att vara ute i god tid för många olika anledningar. Bland annat för att hyresvärdar även behöver meddela tidigare hyresgäster för att ge dem en chans att komma tillbaka och hämta eventuella kvarglömda cyklar.

 

Utflyttade hyresgäster ska ges tre månader på sig att hämta sina cyklar från det tillfälle de meddelas, annars tillfaller dessa hyresvärden. Därför kan tre månader vara en bra tidsintervall att ge era boende från det att meddelandet skickas ut.

Steg 2: Skicka ut meddelande

Skicka ut ett meddelande till era hyresgäster eller bostadsrättsinnehavare och berätta att ni planerar en cykelrensning. Det finns flera sätt att meddela detta. Vi rekommenderar att dela ut blanketter i brevlådorna och sätta upp en lapp om cykelrensning på en eventuell anslagstavla i entrén och i cykelrummet. Finns det boende som hyr ut i andra hand är det en bra idé att även kontakta förstahandshyresgästen/bostadsrättshavaren via mejl.

Steg 3: Märk upp cyklarna

Nästa steg är att märka upp cyklarna. Detta bör göras med antingen något slags band eller med en lapp. Det viktiga är att det är något som är lätt för de boende att ta bort för att markera att cykeln används.

 

Hur länge boende får på sig att ta bort bandet eller lappen varierar. Vissa företag som jobbar med cykelrensning för bostadsrättsföreningar brukar säga ca 3-4 veckor men det finns även de som tycker att märkningen bör sitta kvar så länge som tre månader för att ge boende tillräckligt med tid.

Steg 4: Skicka en påminnelse

I samband med märkningen kan det vara bra att skicka ut en påminnelse om cykelrensingen till boende. Det är inte något som måste göras men det brukar uppskattas.

Steg 5: Dokumentera kvarglömda cyklar

När deadlinen för att ta bort lappen eller bandet från cyklarna har passerats är det dags att gå runt och dokumentera vilka cyklar som fortfarande har märket kvar. Skriv ner, märke, modell, ramnummer och andra kännetecken. Vi rekommenderar även att fota cyklarna.

 

två färgglada cyklar parkerade vid växter

 

Lästips: Vi förklarar för- och nackdelar med att rensa cykelrummet som BRF och hur mycket en cykelrensning kostar.

Steg 6: Anmäl cyklar till polisen

Cyklar som ingen har gjort anspråk på ska anmälas till polisen. Antingen som hittegods eller kvarglömd egendom. Skicka med listan med kännetecken som skrevs när ni dokumenterade kvarglömda cyklar. När cyklarna är anmälda kan polisen hjälpa bostadsrättsföreningen med att identifiera stulna cyklar. Om en cykel är stulen ska den lämnas över till polisen.

Steg 7: Förvara kvarglömda cyklar

När cyklarna har anmälts till polisen ska cyklarna förvaras på ett säkert ställe. Det kan vara ställen som t.ex. ett förråd. Här ska dem förvaras tills dess att ni har rätt att göra er av med cyklarna enligt lagen om hittegods eller jordabalken.

Steg 8: Gör dig av med cyklarna

Då är den sista frågan: När kan ni göra er av med de kvarglömda cyklarna från cykelrummet? Det beror bland annat på vad cyklarna klassas som.

 

  • Cyklar som klassas som hittegods kan föras bort tre månader efter polisanmälan. Så länge de inte hämtas av ägaren under den tiden. Efter den tiden tillfaller dem upphittaren.
  • Cyklar som klassas som övergivna går under jordabalken och anses övergivna efter sex månader och tillfaller då er som äger fastigheten.
  • Cyklar som tillhör hyresgäst som flyttat ut kan anses övergivna vid tre månader från det att ett meddelande med uppmaning att hämta cykel har skickats eller sex månader från utflytt. Detta gäller endast vid hyreslägenheter. Läs mer om våra tips inför cykelrensning för bostadsrättsföreningar.

 

När cyklarna faller under några av dessa kategorier så kan ni antingen slänga eller sälja de övergivna cyklarna.

Svar på vanliga frågor:

 

Måste man verkligen skicka in en lista till polisen på samtliga cyklar (ramnummer) som inte har agerat på märkningen?

Ja, man måste alltid skicka in en lista på samtliga uppgifter på de cyklar man anser vara utan ägare och som föreningen kommer ta i deponering / förvar.

Gäller samma regler även utomhus på egen mark, såsom innergård m.m.?

Då detta faller under hittegodslagen så ska detta redovisas och skickas in till polisen med uppgifter såsom typ av cykel, färg, märke, ramnummer mm innan man har rätt att deponera dem i 6 mån.

Får hyresvärden slänga cyklar?

Ja, när en cykel har klassats övergiven i sex månader eller tre månader efter ägaren kontaktats och den fortfarande inte hämtats upp får hyresvärden slänga en cykel.