Arkiv för kategorier: Cykelrensning

Skylt som pekar mot cykelparkering vid galler

Fördelar Och Nackdelar Med Att Rensa Cykelrummet

Som bostadsrättsförening eller hyresvärd kanske man sitter och funderar på om det är värt att lägga ner tid och arbetskraft på att med jämna mellanrum rensa cykelrummet eller cykelparkeringen. Det kan både ta mycket tid och man kan irritera de som bor i byggnaden genom att råka sortera bort deras cykel om det skulle ske ett missförstånd. Samtidigt vill man ju inte att cykelrummet ska bli överfullt.

 

Här förklarar vi vilka för- och nackdelar det finns med att ha en cykelrensning så att ni får all information ni behöver innan ni tar ett beslut om när och om ni ska genomföra en cykelrensning.

 

Lästips: Vi tipsar om vart du kan sälja övergivna cyklar och ger våra bästa tips på cykelrensning för bostadsrättsföreningar.

 

man parkerar cykel på cykelparkering

Fördelar med att rensa cykelrummet

 

1. Skapar mer utrymme

Att ha en cykelrensning ger er en chans att skapa mer utrymme i cykelrummen och på cykelparkeringen. Boende flyttar in och ut med jämna mellanrum och när nya boende flyttar in är det alltid trevligt för dem om det finns plats för deras cyklar när de flyttar in. Annars kan de kännas lite besvärligt och opraktiskt för dem. Därför är det schysst att skapa mer utrymme för de som faktiskt använder sina cyklar.

 

2. Förbättrar tillgängligheten

När ni rensar bort cyklar så kommer det skapa mer utrymme att röra sig på i cykelrummet och göra det lättare för boende som kanske har svårt att ta sig fram i vanliga fall att komma åt t.ex. sina cyklar eller barnvagnar.

 

Är det för många cyklar som står i vägen så kan det också skapa irritation bland de boende om det gör det svårt för dem att komma åt sina cyklar.

 

3. Ger ett renare och mindre rörigt cykelrum

Finns det tillräckligt med utrymme och ett cykelställ för varje cykel kommer det även ge ett mer rent och välordnat intryck. Ett välordnat utrymme får ofta boende att känna sig mer trygg med att lämna sina cyklar där.

 

Lästips: Vi förklarar hur ofta man ska ha cykelrensning i bostadsrättsföreningar.

Nackdelar med att rensa cykelrummet

 

1. Det tar mycket arbetskraft

Att genomföra en cykelrensning tar ändå upp en del timmar med arbetskraft. Det ska skickas ut information på cykelrensnings lappar, cyklarna ska märkas upp och sedan rensas bort. De övergivna cyklarna ska dokumenteras och anmälas till polisen och sen kanske även säljas eller slängas. Det tar ofta mer tid och arbetskraft än vad man från början hade tänkt, vilket innebär att cykelrensning har en kostnad det med.

 

Vi på Cykelrum har funderat mycket över hur man kan optimera och effektivisera cykelrensningsprocessen och med hjälp av vår tjänst “Digital märkning” för cykelrum så behöver fastighetsägare inte ha cykelrensning alls lika ofta.

 

2. Finns en liten risk att bli skyldig till brott.

När man ska rensa bort föremål som är andra människors egendom finns alltid risken att man gör ett misstag vid cykelrensning och inte gör den korrekt enligt lag. Lagen om hittegods är viktig att ha koll på för att inte riskera böter eller fängelse bara för att ni ska rensa cykelrummet.

 

gult cykelstöd och cykelposter i cykelrummet

Svar på vanliga frågor:

 

Vem tar emot gamla cyklar?

Det finns flera företag runt om i Sverige som tar emot gamla cyklar och använder delar av dem för försäljning eller återvinner delarna till annat.

Hur länge håller en cykel?

Det beror helt på hur mycket cykeln används och hur bra man tar hand om den. Men ett vanligt svar är att en cykel kan hålla i runt 10 år.

Vart tar stulna cyklar vägen?

Ibland kommer stulna cyklar upp på olika köp och sälj sajter. Skulle så vara fallet är det viktigt att det anmäls till polisen.

person håller mobil som lyser gult och projekterar moln hologram

Så underlättar digital märkning cykelrensningen

För bostadsrättsföreningar och hyresvärdar är cykelrensning en återkommande sak som måste göras för att inte cykelrummen ska bli överfulla samt för att få plats med nya boendes cyklar. I den här artikeln förklarar vi hur digital märkning på cyklar kan underlätta cykelrensningen och göra så att man som bostadsrättsförening eller hyresvärd inte behöver ha cykelrensning lika ofta.

 

Lästips: Vi ger dig våra bästa tips för cykelrensning för BRF och förklarar hur ni formulerar era lappar om cykelrensning.

Hur fungerar digital märkning?

Om en bostadsrättsförening eller hyresvärd är intresserad av att använda digital märkning i sina cykelrum kan de ansluta sig till tjänsten och får då hem ett antal taggar att sätta upp i cykelrummen. Taggarna skannas sedan och gör det möjligt att se alla registrerade föremål i appen.

 

Taggar och instruktionsblanketter som ska delas ut till de boende skickas även ut. Antalet taggar som skickas ut är anpassade efter hushållets storlek. De boende ska då fästa taggarna på sina fordon och sedan, genom att ladda ner en tillhörande app och registrera sig, kunna scanna in alla fordon som tillhör dem.

 

Digital märkning bidrar med funktionen att du som fastighetsägare kan ha koll på hur många cyklar som finns i cykelrummet eller cykelparkeringen och även veta vem som äger vilken cykel. Det ger också de boende chansen att ha koll på deras cyklar. Det behöver dock inte bara vara cyklar. Det kan även vara elcyklar eller barnvagnar.

 

digital märkning med mobil och qr kod

 

Lästips: Läs mer om för-och nackdelar med cykelrensning, hur mycket det kostar att ha cykelrensning och även hur ofta man bör organisera en cykelrensning.

Fördelar med digital märkning

Här förklarar vi hur digital märkning underlättar cykelrensningsprocessen och varför det inte behövs genomföras lika ofta om cyklarna är digitalt märkta.

 

När cyklarna är märkta och det är möjligt att se vems cykel som tillhör vem skapar det en möjlighet för fastighetsägaren att identifiera ägare till möjliga övergivna eller bortglömda cyklar som finns i cykelrummet. Så när rensning av cykelrum eller cykelparkering inleds så går det genom appen att se vilka cyklar som är registrerade på vilka boende.

 

Att kunna se vilka cyklar som ägs av vilka boende gör även att cykelrensning inte behöver vara ett årligt projekt då både boende och fastighetsägare har bättre koll på cyklarna. Ni slipper hela processen med att försöka lista ut vem som äger en kvarglömd cykel och sen slänga eller sälja övergivna cyklar. Det ger en också chansen som fastighetsägare att skicka ut påminnelser till de boende som har cyklar innan de flyttar ut så att de inte glöms kvar.

 

Lästips: Vi förklarar hur lagen om hittegods fungerar och tipsar om vanliga misstag vid cykelrensning.

Svar på vanliga frågor

 

Vad för fordon kan jag märka upp?

Du kan märka upp flera fordon. De fordon vi godkänner är cyklar, elcyklar och barnvagnar.

Hur ansluter man som bostadsrättsförening till er tjänst?

Kontakta oss genom en intresseanmälan så kontaktar vi er så fort vi kan för att starta upp en anslutning. En intresseanmälan kan göras både av styrelsemedlemmar och boende som är intresserad av att BRF ska skaffa digital märkning.

Vart hittar jag den tillhörande appen?

Appen finns både på Google Play och på App Store där den heter Cykelrum.se. Där kan du enkelt skanna det tillhörande taggarna.

 

 

 

 

gula och rosa post-it lappar på tavla

Skriva Lappar Till Cykelrensning → Vi tipsar!

När det snart är dags för cykelrensning för bostadsrättsföreningen eller hyreshuset så finns det många saker att tänka på. Saker som vad säger lagen om hittegods eller vart kan man sälja övergivna cyklar som fortfarande är i gott skick. En sak som kan uppfattas som självklar men som ändå är viktig att tänka på är vilken information som behöver finnas med på cykelrensning lappar som skickas ut till boende. I den här artikeln går vi igenom vad som ska stå med så att ni genomför cykelrensning enligt de regler som finns.

 

Det gäller att vara ute i god tid när man planerar en cykelrensning för att allt ska gå rätt till. En av de viktigaste sakerna som behöver göras är att meddela de som bor i byggnaden där cykelrummet eller cykelparkeringen ska rensas. Lapparna skickas ut i brevlådorna och sätts gärna upp i entrén och cykelrummet.

 

Meddelar man inte de boende med tillräckligt med information kan det i stället krävas mycket jobb efter cykelrensningen med att ge tillbaka cyklar som tillhör de som bor i byggnaden. Det kan även skapa lite irritation om rätt information inte går ut. Därför har vi skapat en lista med information som är viktiga att gå ut med inför en cykelrensning via lappar och/eller email.

 

Lästips: Läs mer om för- och nackdelar med cykelrensning, hur mycket det kostar att göra en cykelrensning och våra bästa tips inför cykelrensning för bostadsrättsföreningar.

 

hand skriver cykelrensning lapp med penna

Lapp med information till cykelrensning

 

 • Datum för taggning och datum för bortförsel. En av de viktigaste detaljerna som ni måste klargöra är när exakt ni har tänkt genomföra både taggningen och cykelrensningen. Annars vet de som bor i byggnaden inte hur lång tid de har på sig att ta bort taggen eller märket från sin cykel. Skriv alltid med datum och månad.
 • Förklara hur det kommer gå till. Man ska skriva med hur cykelrensningen kommer att gå till väga. T.ex. att taggar eller lappar kommer att fästas vid deras cyklar vid datumet för taggning och övergivna cyklar kommer sedan att rensas bort vid ett visst datum.
 • Förklara varför ni gör en cykelrensning i ert förråd med cyklar eller cykelparkeringen. Det är bra att vara tydlig med varför en cykelrensning är nödvändig och bra för alla. Förklara att det görs för att skapa en bättre ordning och trivsel i fastigheten genom bättre utrymme i de allmänna utrymmena.
 • Var tydlig med vad de boende behöver göra efter de fått informationen. Skriv att det enda dom behöver göra är att ta bort taggarna eller lapparna på alla de cyklar som tillhör dom så att just deras cyklar inte förs bort och misstas för övergivna cyklar.
 • Vad de ska göra om deras cykel blir bortförd av misstag. Skriv alltid med information om vart ni förvarar cyklarna om det skulle vara så att de av misstag har glömt att ta bort taggen och cykeln rensas bort. Skriv och förklara hur de kan gå till väga för att nå er när ett sådant misstag vid cykelrensningen har hänt och att de kan få tillbaka sin cykel. Detta gör så att de boende inte behöver få panik i onödan om de märker att deras cykel är borta.
 • Skriv hur länge cyklarna blir förvarade. Inkluderar man den informationen så kommer det skapa en trygghet hos de boende då de vet exakt hur lång tid de har på sig att hämta sina cyklar om de skulle råka rensas ut.
 • Kontaktuppgifter till bostadsrättsförening eller hyresvärd måste inkluderas så att de boende vet hur de ska kontakta er om det skett något misstag eller om de har några frågor.

 

Lästips: Vi tipsar om hur ofta BRF bör ha cykelrensningar och om hur digital märkning kan underlätta cykelrensningen.

Svar på vanliga frågor:

 

Får hyresvärden slänga cyklar?

Ja, en hyresvärd får slänga cyklar om 1) det har gått tre månader sedan ägare blivit kontaktad om att hämta sin cykel eller 2) det har gått sex månader från att cykelns ägare flyttat ut.

Hur slänger man en cykel?

Den delen av cykeln som är gjord av järn sorteras också som det på en återvinningsstation. Däcken kan sorteras som grovsopor/brännbart.

Hur undviker man att få sin cykel stulen?

För att skydda sin cykel mot stöld är det bra att ha ett extra lås som du kan använda för att låsa fast cykeln i mer stabila föremål. Detta gör att en tjuv inte kan gå i väg med din cykel. Ställ din cykel i ett cykelrum om du kan eller på en öppen plats där mycket folk passerar så att den inte står i skymundan. Ett annat tips är att göra din cykel lätt att identifiera. Då är din cykel inte lika attraktiv för en cykeltjuv.

två pengapåsar på en träplanka

Hur Mycket Kostar Det Att Rensa Cykelförrådet? → Vi förklarar!

Att rensa cykel förråd eller cykelparkering är något som behöver göras för att det inte ska bli överfullt och alltför stökigt. Men har du koll på vad för kostnader som tillkommer när det är dags att genomföra en cykelrensning? Det är inte alltid så tydligt exakt vad som kostar och vad som inte kostar när det kommer till cykelrensning. Här förklarar vi exakt vad som kan kosta och vad ni kan lyckas få gjort gratis när det kommer till att rensa cykel förråd.

 

Detta kan påverka kostnaden:

 • Arbetskraft
 • Anställa ett företag som cykelrensar
 • Magasinering av cyklarna
 • Sälja de övergivna cyklarna

 

Lästips: Vi ger våra bästa tips inför cykelrensningen för BRF och varnar för vanliga missar vid cykelrensning.

Arbetskraft

Att styrelsen i en bostadsrättsförening eller en hyresvärd behöver lägga ner tid och arbete på att rensa ut cykel förråden kostar pengar då det räknas som arbetstid. Det är mycket som behöver göras både innan och efter en cykelrensning. Allt från att skriva lappar till cykelrensningen till att dokumentera och anmäla de övergivna cyklarna till polisen enligt lagen om hittegods.

 

Från början till slut kan det bli rätt många arbetstimmar och det är en kostnad som lätt glöms bort men kan bli rätt dyr i slutändan om man inte effektiviserar arbetet. Läs mer om hur ni kan effektivisera cykelrensningen med hjälp av vår tjänst Digital märkning.

 

kvinna i blå blazwe jobbar vid laptop

Anställa ett företag som cykelrensar

Det finns flera företag över hela Sverige som arbetar med att just hjälpa bostadsrättsföreningar och hyresvärdar med cykelrensning. Vissa erbjuder endast upphämtning av redan utrensade cyklar och för bort dom åt er för att antingen sälja vidare eller återvinna. Priserna för denna tjänst varierar men det finns dom som faktiskt gör det helt gratis.

 

Det finns även företag som erbjuder att ta sig an hela cykelrensningen från att skicka ut lappar till att hjälpa till att sälja och återvinna dem. Det kostar dock lite mer men kan vara värt det om fastighetsägarna känner att de inte har tid att ta hand om det själva. Ett vanligt pris för denna tjänst är runt 4000–6000 kr.

 

Lästips: Vi förklarar hur ofta en BRF bör ha cykelrensning och för- och nackdelar med att ha cykelrensning.

Magasinering av cyklarna

Tar ni hand om cykelrensningen själva så kan en kostnad uppstå om ni behöver ett ställe att magasinera cyklarna på efter att de rensats ut. Ibland kan polisen ta sig an att förvara cyklar som är anmälda som hittegods men ni kan också behöva förvara dem själva. Har ni då inget bra rum där de kan förvaras säkert bakom låsta dörrar är det bäst att hyra ett cykel förråd där de kan stå säkert.

Sälja de övergivna cyklarna

Att sälja de övergivna cyklarna efter att hittegodset har tillfallit en kan både kosta lite pengar men dra in en del också. Använder man online sidor som t.ex. blocket.se så tar de en kostnad för att lägga ut ett föremål för försäljning. Men får man sålt det som ligger ute för försäljning tjänar man in den slanten rätt snabbt.

 

man räknar mynt på ett bord

Svar på vanliga frågor:

 

Varför får man inte ta tillbaka sin stulna cykel?

Tar man själv tillbaka sin stulna cykel räknas det som ett brott som kallas självtäkt enligt Brottsbalken (8 kap. 9 §). Är din cykel stulen och du hittar den låst någonstans så får du alltså inte ta tillbaka den. Anmäl det i stället till polis.

Vart hittar man ramnumret på en cykel?

Ramnumret hittas ofta på främre stolpen under styret, på sadelrörets fram- eller baksida eller mellan pedalerna.

Vilka cyklar stjäls mest?

Tyvärr är det många cyklar som stjäls i Sverige och de är dom absolut dyraste som stjäls allra mest, vilket är elcyklarna. Detta är fallet även bland cyklar som stjäls nära bostaden.

 

blå cykel på cykelparkering med gräs i bakgrunden

Så Ofta Bör Du Göra Cykelrensning I Bostadsrättsföreningar

Att anordna cykelrensning som bostadsrättsförening är att föredra för att undvika att era boende ska börja klaga på att det är brist på utrymme eller att de har svårt att komma åt sina cyklar. Men frågan är då: Hur ofta är det rimligt att ha cykelrensning för BRF (cykelrensning bostadsrättsförening) och hur ofta behövs det? I den här artikeln svarar vi på de frågorna och förklarar vilka faktorer som spelar in i hur ofta det kommer att behövas.

 

Lästips: Vi förklarar lagen om hittegods, tipsar om hur du skriver lappar till cykelrensningen och vart du kan sälja övergivna cyklar.

Hur ofta bör man ha cykelrensning i BRF?

Det är svårt att fastställa exakt hur ofta alla bostadsrättsföreningar bör ha cykelrensningar. Just för att det är så individuellt och situationen ser inte likadan ut för alla. Det finns flertalet faktorer som avgör hur ofta en cykelrensning bör anordnas. Här listar vi de vi tycker är mest relevanta.

 

Storleken på cykelrummet gentemot antalet boende i byggnaden spelar en viss roll i hur ofta ni behöver anordna en cykelrensning. Har ni ett mindre cykelrum men rätt många boende blir cykelrummet lättare överfullt. Därför är det alltid bra att ha ett cykelrum som är stort nog i relation till antalet personer som bor i huset.

 

Hur ofta folk flyttar in och ut kan också vara en påverkande faktor. Ju fler som flyttar desto fler chanser finns det att cyklar glöms kvar i flytten och står kvar där utan att ägaren ens kommer ihåg att cykeln är kvar där.

 

Har ni många som flyttar ut och in är det därför bra att hålla mer koll på cykelrummet för ni kommer förmodligen behöva ha cykelrensning mer ofta än en bostadsrättsförening med mindre in- och utflyttningar.

 

vit flyttbil med flyttlådor i

Hur kan ni avgöra när det är dags?

 

Det är bra att ha tydliga riktlinjer som avgör exakt när det är dags att dra igång en cykelrensning igen. Då behöver det inte bli en diskussion om huruvida det är dags eller inte.

 

Se till att ha kontinuerliga kontroller av cykelrummet och cykelparkeringen så att ni har koll på när det är dags. Här listar vi några saker som är tecken på att det är dags för cykelrensning i er bostadsrättsförening:

 

 • Om ni börjar få in klagomål från boende.
 • Om det är svårt att ta sig fram bland cyklarna.
 • Om det finns fler cyklar än cykelställ.
 • Om ni märker att cyklar börjar parkeras på ställen som inte är cykelrummet eller cykelparkeringen.

 

Lästips: Vi ger våra bästa tips inför cykelrensning för BRF och förklarar hur digital märkning underlättar cykelrensningen.

Om cykelrensning inte sker tillräckligt ofta

Om ni skulle ha cykelrensningar för sällan eller inte alls finns det risk att det skapas irritation bland de boende då de förmodligen inte kan komma fram till sina cyklar. Det skapar också en otrygg miljö där grannar kan bli irriterade på varandra för att de ställt sina cyklar i vägen i brist på plats.

 

Som bostadsrättsförening är det på ett sätt er skyldighet att hålla det rent och rymligt. Är det lättåtkomligt kommer fler att använda sina cyklar. Vilket alltid är positivt. Därför är det viktigt att anordna en cykelrensning med jämna mellanrum.

 

man i röd jacka cyklar på röd och svart cykel

Svar på vanliga frågor:

 

Vart hittar man ramnumret på en cykel?

Ramnumret hittas ofta på främre stolpen under styret, på sadelrörets fram- eller baksida eller mellan pedalerna.

Hur slänger man en cykel?

Den delen av cykeln som är gjord av järn sorteras också som det på en återvinningsstation. Däcken kan sorteras som grovsopor/brännbart.

Vilka cyklar stjäls mest?

Tyvärr är det många cyklar som stjäls i Sverige och de är dom absolut dyraste som stjäls allra mest, vilket är elcyklarna. Detta är fallet även bland cyklar som stjäls nära bostaden.

 

Lästips: Vi förklarar för- och nackdelar med cykelrensning, hur mycket en cykelrensning kostar och vanliga misstag att undvika vid cykelrensning.