Blogg - Senaste nytt
Frustrerad nan i ett kontor med glasfönster

5 vanliga missar när du ska planera rum för cyklar

Är din bostadsrättsförening mitt uppe i att planera för ett nytt cykelrum? Då vet du att det finns väldigt många saker att tänka på och väldigt många val att göra. Att välja mellan, t.ex,  olika cykelställ eller vad som får förvaras i cykelrummet är inte helt enkelt. Det är inte bara som att planera rum i ett hus.

 

För att underlätta för er har vi tagit fram fem vanliga misstag som ofta görs av bostadsrättsföreningar eller fastighetsägare när de planerar det nya cykelrummet.

5 vanliga misstag när man ska planera rum för cyklar

 

  1. Man arbetar bara på bredden
  2. Man glömmer att tillgänglighetsanpassa
  3. För många olika föremål tillåts förvaras i rummet
  4. Man väljer en sorts cykelställ
  5. Man glömmer att ta hänsyn till brandskyddsregler

 

Lästips: Vi ger våra 5 bästa tips på smart cykelförvaring och diskuterar för- och nackdelar med cykelparkering inne och ute.

 

Svart cykel på cykelparkering utomhus

1. Man arbetar bara på bredden

Arbetar man bara på bredden när det kommer till cykelställ så utnyttjar du bara själva golvytan i ett cykelrum. Har du ett litet och trångt utrymme att jobba med så leder det inte till särskilt många cykelplatser. Därför rekommenderar vi att jobba både på bredden och på höjden.

 

Hur gör man det då undrar du säkert. Svaret på detta problem är vägghängda cykelställ. Vi har två favoriter bland dessa cykelställ: Cykelliften och tvåvåningscykelstället. Båda lösningar gör plats för ungefär dubbelt så många cyklar och ger ett städat och organiserat intryck.

 

Uppfattningen om att det är svårt att använda cykelställ som är vägghängda är ett vanligt missförstånd. Med hjälp av gashydraulisk teknik krävs det ingen större muskelkraft för att få upp cyklarna på cykelställen.

2. Man glömmer att tillgänglighetsanpassa

Att tillgänglighetsanpassa ett cykelrum är en viktig del som absolut inte får glömmas bort. Genom att tillgänglighetsanpassa visar ni att ni tänkt på de som kanske har svårt att ta sig fram och gör det möjligt för fler att använda cykelrummet.

 

Det är inte svårt att anpassa ett cykelrum. Två tips är att se till att gångarna mellan cyklarna är rymliga och att inkludera en dörröppnare. Svårare än så behöver det inte vara.

3. För många olika föremål ska förvaras

Att ha ett och samma rum för förvaring av både cyklar, barnvagnar, rollatorer, uteleksaker, sparkcyklar osv kommer att bli väldigt rörigt och oorganiserat. Det blir svårt att ta sig fram bland allt detta och det skapar frustration bland boende.

 

Därför rekommenderar vi att välja ut de föremål ni anser viktigast att förvara i cykelrummet. Ett tips är att ha cykelförvaring i ett förråd där ni ställer cyklar som inte används till vardags. Där skulle ni även kunna tillåta sparkcyklar och uteleksaker om ni inte tycker att boende ska förvara dem i sina personliga förråd.

 

Lästips: Vi tipsar om att skaffa en mekstation till cykelrummet och vilka cykelverktyg som behövs till.

 

Överfull cykelparkering utan att planera rum för cyklar

4. Man väljer en sorts cykelställ

Stirra er inte blinda på en sorts cykelställ och tro att ni bara behöver välja en sort till hela cykelrummet. Olika cykelställ kan passa bra till olika utrymmen, Har ni en lång vägg med högt till tak kanske tvåvåningsstället blir perfekt. Har ni sedan några betongpelare i rummet kan cykelliftar vara det perfekta valet att fästa på dem. Det finns helt enkelt många alternativ att använda.

5. Man glömmer bort brandskyddsregler

För att undvika onödiga risker när det kommer till brandrisker finns det vissa regler som ni måste inkludera när ni ska planera rum för cyklarna. Två av de vanligaste riskerna har med elcyklar och mopeder att göra.

 

Elcyklar har stora batterier som inte bör lämnas i cyklarna, men de bör inte heller laddas inne i ett lägenhetshus då det medför en stor brandrisk. En bra lösning på detta är att planera rum för en laddstation för elcyklar. Det medför en säker plats för batterierna att laddas i cykelrummet med ventilation för minskad brandrisk.

 

Vissa föreningar väljer att tillåta mopeder i cykelrummen, men då tillkommer lite regler som måste följas. De reglerna kan ni hitta i vår artikel om vad vi tycker ska förvaras i cykelrummet.