Blogg - Senaste nytt
Två cyklar parkerade vid hus

Vad ska förvaras i ert cykelrum? → Info för bostadsrättsföreningar

Går er bostadsrättsförening i tankarna på vad som ska få förvaras i ert nya cykelrum? Eller har cykelrummet blivit överfullt och ni känner att ni behöver tänka om angående vad ni ska tillåta förvaras där? Låt oss då hjälpa er komma fram till vad som är rimligt att förvara i cykelrummet.

 

Det skiljer sig åt mellan olika bostadsrättsföreningar vad som får parkeras i cykelrummet och det är upp till er vad ni vill inkludera. Det finns även brandskyddsrekommendationer som ni måste ta hänsyn till av säkerhetsskäl. Därför går vi igenom de vanligaste föremålen som brukar komma på tal och vad vi rekommenderar för förvaring av dessa i ert cykelrum.

 

 • Cyklar
 • Elcyklar
 • Barnvagnar
 • Rollatorer
 • Permobiler
 • Uteleksaker
 • Mopeder

 

Lästips: Vi förklarar fördelar med att ha en mekstation i cykelrummet och tipsar om vilka cykelverktyg som är bra att ha där.

 

Cyklar parkerade i cykelrum

Cyklar

Cyklar är kanske det mest självklara föremålet som ni behöver inkludera i cykelrummet. Men det finns lite att fundera på kring cykelförvaring också. T.ex. ska ni förvara alla cyklar på ett och samma ställe eller finns risken att det då står massa cyklar som aldrig används i vägen för de som faktiskt används dagligen?

 

Vissa bostadsrättsföreningar delar upp cyklarna i ett cykelrum på gården för de cyklar som används dagligen och ett cykelförråd för de cyklar som inte används lika ofta. Har ni utrymme för det kan det vara ett smart val för att förbättra tillgängligheten.

Elcyklar

Elcyklar bör absolut få förvaras i cykelrummet. Särskilt med tanke på att de är dyra. Att ha dem bakom lås och bom ökar säkerheten och lär uppskattas av boende som har en elcykel.

 

Något som är väldigt viktigt att ha koll på är dock att elcykelbatterier för med sig en viss brandfara då de kan överhettas. Det är vanligt att bostadsrättsföreningar har som regel att batterierna inte får sitta kvar i elcykeln när den parkeras.

 

Vissa bostadsrättsföreningar väljer i stället att investera i en laddstation för elcyklar där boende säkert kan ladda batteri till elcykel. En laddstation är väl ventilerad och minskar därför brandrisken. Läs mer om hur ni kan frigöra utrymme för en laddstation genom vägghängda cykelställ som cykellift eller tvåvåningsställ.

Barnvagnar

Att förvara barnvagnar på samma ställe som cyklarna är väldigt vanligt hos de flesta bostadsrättsföreningar. Eftersom de flesta barnvagnar är minst lika dyra som cyklar uppskattar boende säkerheten med att kunna förvara dom bakom låsta dörrar.

 

Att boende slipper förvara sin barnvagn utomhus eller i sin lägenhet om de inte vill är uppskattat. Vill bostadsrättsföreningen inte att de ska förvaras i cykelrummet är ett annat vanligt alternativ att ha ett separat rum för barnvagnar och t.ex. vinterleksaker som pulkor.

Rollatorer

Rollatorer är också ett föremål som vissa bostadsrättsföreningar väljer att förvara i bland cyklarna. Men se då till att tillgänglighetsanpassa insidan och entrén så att det är enkelt för människor med rollatorer att ta sig fram. Läs mer om hur ni kan planera ert cykelrum smart i vår artikel. Vissa föreningar väljer i stället att förvara dem på andra ställen i byggnaden där det finns utrymme.

 

Person med rollator på gågata

Permobiler

Permobiler är inte lika vanligt förekommande i alla bostadsrättsföreningar, men se till att det finns en lösning för var de ska parkeras om en eller flera boende har ett sånt behov. Det behöver inte vara parkerade bland cyklarna om det finns något mer praktiskt ställe att parkera dem.

Uteleksaker

Uteleksaker som pulkor, snowracers, sparkcyklar osv rekommenderar vi att inte tillåta i cykelrummet. Just därför att de tar upp mycket plats. Det absolut vanligaste är att boende själva får förvara dessa i sina förråd eller om ni har ett separat barnvagnsförråd med mycket utrymme skulle de kunna förvaras där.

 

Lästips: Vi förklarar för- och nackdelar med att ha cykelparkering inne och ute samt varnar för vanliga misstag vid cykelrumsplanering.

Mopeder

Vissa föreningar väljer att tillåta parkering för mopeder i sina cykelrum, men det är vanligast att det inte är tillåtet. Har föreningen en cykelparkering utomhus på gården är det vanligt att de får stå parkerade där i stället.

 

Det finns olika krav på hur cykelrummet måste vara byggt för att det ska vara okej att parkera mopeder där med tanke på brandskyddsregler. Det som gäller om ni vill tillåta mopedparkering i cykelrummet är dessa punkter:

 • Cykelrummet är brandtekniskt avskilt från den övriga byggnaden.
 • Cykelrummet kan nås genom en dörr från det fria. Alltså en dörr som leder direkt utomhus.
 • Utrymmet är ventilerat direkt till det fria.
 • Har cykelrummet en golvbrunn ska den tätas så att bensin eller olja inte samlas i vattenlåset.