Blogg - Senaste nytt
två pengapåsar på en träplanka

Hur Mycket Kostar Det Att Rensa Cykelförrådet? → Vi förklarar!

Att rensa cykel förråd eller cykelparkering är något som behöver göras för att det inte ska bli överfullt och alltför stökigt. Men har du koll på vad för kostnader som tillkommer när det är dags att genomföra en cykelrensning? Det är inte alltid så tydligt exakt vad som kostar och vad som inte kostar när det kommer till cykelrensning. Här förklarar vi exakt vad som kan kosta och vad ni kan lyckas få gjort gratis när det kommer till att rensa cykel förråd.

 

Detta kan påverka kostnaden:

  • Arbetskraft
  • Anställa ett företag som cykelrensar
  • Magasinering av cyklarna
  • Sälja de övergivna cyklarna

 

Lästips: Vi ger våra bästa tips inför cykelrensningen för BRF och varnar för vanliga missar vid cykelrensning.

Arbetskraft

Att styrelsen i en bostadsrättsförening eller en hyresvärd behöver lägga ner tid och arbete på att rensa ut cykel förråden kostar pengar då det räknas som arbetstid. Det är mycket som behöver göras både innan och efter en cykelrensning. Allt från att skriva lappar till cykelrensningen till att dokumentera och anmäla de övergivna cyklarna till polisen enligt lagen om hittegods.

 

Från början till slut kan det bli rätt många arbetstimmar och det är en kostnad som lätt glöms bort men kan bli rätt dyr i slutändan om man inte effektiviserar arbetet. Läs mer om hur ni kan effektivisera cykelrensningen med hjälp av vår tjänst Digital märkning.

 

kvinna i blå blazwe jobbar vid laptop

Anställa ett företag som cykelrensar

Det finns flera företag över hela Sverige som arbetar med att just hjälpa bostadsrättsföreningar och hyresvärdar med cykelrensning. Vissa erbjuder endast upphämtning av redan utrensade cyklar och för bort dom åt er för att antingen sälja vidare eller återvinna. Priserna för denna tjänst varierar men det finns dom som faktiskt gör det helt gratis.

 

Det finns även företag som erbjuder att ta sig an hela cykelrensningen från att skicka ut lappar till att hjälpa till att sälja och återvinna dem. Det kostar dock lite mer men kan vara värt det om fastighetsägarna känner att de inte har tid att ta hand om det själva. Ett vanligt pris för denna tjänst är runt 4000–6000 kr.

 

Lästips: Vi förklarar hur ofta en BRF bör ha cykelrensning och för- och nackdelar med att ha cykelrensning.

Magasinering av cyklarna

Tar ni hand om cykelrensningen själva så kan en kostnad uppstå om ni behöver ett ställe att magasinera cyklarna på efter att de rensats ut. Ibland kan polisen ta sig an att förvara cyklar som är anmälda som hittegods men ni kan också behöva förvara dem själva. Har ni då inget bra rum där de kan förvaras säkert bakom låsta dörrar är det bäst att hyra ett cykel förråd där de kan stå säkert.

Sälja de övergivna cyklarna

Att sälja de övergivna cyklarna efter att hittegodset har tillfallit en kan både kosta lite pengar men dra in en del också. Använder man online sidor som t.ex. blocket.se så tar de en kostnad för att lägga ut ett föremål för försäljning. Men får man sålt det som ligger ute för försäljning tjänar man in den slanten rätt snabbt.

 

man räknar mynt på ett bord

Svar på vanliga frågor:

 

Varför får man inte ta tillbaka sin stulna cykel?

Tar man själv tillbaka sin stulna cykel räknas det som ett brott som kallas självtäkt enligt Brottsbalken (8 kap. 9 §). Är din cykel stulen och du hittar den låst någonstans så får du alltså inte ta tillbaka den. Anmäl det i stället till polis.

Vart hittar man ramnumret på en cykel?

Ramnumret hittas ofta på främre stolpen under styret, på sadelrörets fram- eller baksida eller mellan pedalerna.

Vilka cyklar stjäls mest?

Tyvärr är det många cyklar som stjäls i Sverige och de är dom absolut dyraste som stjäls allra mest, vilket är elcyklarna. Detta är fallet även bland cyklar som stjäls nära bostaden.