Blogg - Senaste nytt
gula och rosa post-it lappar på tavla

Skriva Lappar Till Cykelrensning → Vi tipsar!

När det snart är dags för cykelrensning för bostadsrättsföreningen eller hyreshuset så finns det många saker att tänka på. Saker som vad säger lagen om hittegods eller vart kan man sälja övergivna cyklar som fortfarande är i gott skick. En sak som kan uppfattas som självklar men som ändå är viktig att tänka på är vilken information som behöver finnas med på cykelrensning lappar som skickas ut till boende. I den här artikeln går vi igenom vad som ska stå med så att ni genomför cykelrensning enligt de regler som finns.

 

Det gäller att vara ute i god tid när man planerar en cykelrensning för att allt ska gå rätt till. En av de viktigaste sakerna som behöver göras är att meddela de som bor i byggnaden där cykelrummet eller cykelparkeringen ska rensas. Lapparna skickas ut i brevlådorna och sätts gärna upp i entrén och cykelrummet.

 

Meddelar man inte de boende med tillräckligt med information kan det i stället krävas mycket jobb efter cykelrensningen med att ge tillbaka cyklar som tillhör de som bor i byggnaden. Det kan även skapa lite irritation om rätt information inte går ut. Därför har vi skapat en lista med information som är viktiga att gå ut med inför en cykelrensning via lappar och/eller email.

 

Lästips: Läs mer om för- och nackdelar med cykelrensning, hur mycket det kostar att göra en cykelrensning och våra bästa tips inför cykelrensning för bostadsrättsföreningar.

 

hand skriver cykelrensning lapp med penna

Lapp med information till cykelrensning

 

  • Datum för taggning och datum för bortförsel. En av de viktigaste detaljerna som ni måste klargöra är när exakt ni har tänkt genomföra både taggningen och cykelrensningen. Annars vet de som bor i byggnaden inte hur lång tid de har på sig att ta bort taggen eller märket från sin cykel. Skriv alltid med datum och månad.
  • Förklara hur det kommer gå till. Man ska skriva med hur cykelrensningen kommer att gå till väga. T.ex. att taggar eller lappar kommer att fästas vid deras cyklar vid datumet för taggning och övergivna cyklar kommer sedan att rensas bort vid ett visst datum.
  • Förklara varför ni gör en cykelrensning i ert förråd med cyklar eller cykelparkeringen. Det är bra att vara tydlig med varför en cykelrensning är nödvändig och bra för alla. Förklara att det görs för att skapa en bättre ordning och trivsel i fastigheten genom bättre utrymme i de allmänna utrymmena.
  • Var tydlig med vad de boende behöver göra efter de fått informationen. Skriv att det enda dom behöver göra är att ta bort taggarna eller lapparna på alla de cyklar som tillhör dom så att just deras cyklar inte förs bort och misstas för övergivna cyklar.
  • Vad de ska göra om deras cykel blir bortförd av misstag. Skriv alltid med information om vart ni förvarar cyklarna om det skulle vara så att de av misstag har glömt att ta bort taggen och cykeln rensas bort. Skriv och förklara hur de kan gå till väga för att nå er när ett sådant misstag vid cykelrensningen har hänt och att de kan få tillbaka sin cykel. Detta gör så att de boende inte behöver få panik i onödan om de märker att deras cykel är borta.
  • Skriv hur länge cyklarna blir förvarade. Inkluderar man den informationen så kommer det skapa en trygghet hos de boende då de vet exakt hur lång tid de har på sig att hämta sina cyklar om de skulle råka rensas ut.
  • Kontaktuppgifter till bostadsrättsförening eller hyresvärd måste inkluderas så att de boende vet hur de ska kontakta er om det skett något misstag eller om de har några frågor.

 

Lästips: Vi tipsar om hur ofta BRF bör ha cykelrensningar och om hur digital märkning kan underlätta cykelrensningen.

Svar på vanliga frågor:

 

Får hyresvärden slänga cyklar?

Ja, en hyresvärd får slänga cyklar om 1) det har gått tre månader sedan ägare blivit kontaktad om att hämta sin cykel eller 2) det har gått sex månader från att cykelns ägare flyttat ut.

Hur slänger man en cykel?

Den delen av cykeln som är gjord av järn sorteras också som det på en återvinningsstation. Däcken kan sorteras som grovsopor/brännbart.

Hur undviker man att få sin cykel stulen?

För att skydda sin cykel mot stöld är det bra att ha ett extra lås som du kan använda för att låsa fast cykeln i mer stabila föremål. Detta gör att en tjuv inte kan gå i väg med din cykel. Ställ din cykel i ett cykelrum om du kan eller på en öppen plats där mycket folk passerar så att den inte står i skymundan. Ett annat tips är att göra din cykel lätt att identifiera. Då är din cykel inte lika attraktiv för en cykeltjuv.