Blogg - Senaste nytt
Skylt som pekar mot cykelparkering vid galler

Fördelar Och Nackdelar Med Att Rensa Cykelrummet

Som bostadsrättsförening eller hyresvärd kanske man sitter och funderar på om det är värt att lägga ner tid och arbetskraft på att med jämna mellanrum rensa cykelrummet eller cykelparkeringen. Det kan både ta mycket tid och man kan irritera de som bor i byggnaden genom att råka sortera bort deras cykel om det skulle ske ett missförstånd. Samtidigt vill man ju inte att cykelrummet ska bli överfullt.

 

Här förklarar vi vilka för- och nackdelar det finns med att ha en cykelrensning så att ni får all information ni behöver innan ni tar ett beslut om när och om ni ska genomföra en cykelrensning.

 

Lästips: Vi tipsar om vart du kan sälja övergivna cyklar och ger våra bästa tips på cykelrensning för bostadsrättsföreningar.

 

man parkerar cykel på cykelparkering

Fördelar med att rensa cykelrummet

 

1. Skapar mer utrymme

Att ha en cykelrensning ger er en chans att skapa mer utrymme i cykelrummen och på cykelparkeringen. Boende flyttar in och ut med jämna mellanrum och när nya boende flyttar in är det alltid trevligt för dem om det finns plats för deras cyklar när de flyttar in. Annars kan de kännas lite besvärligt och opraktiskt för dem. Därför är det schysst att skapa mer utrymme för de som faktiskt använder sina cyklar.

 

2. Förbättrar tillgängligheten

När ni rensar bort cyklar så kommer det skapa mer utrymme att röra sig på i cykelrummet och göra det lättare för boende som kanske har svårt att ta sig fram i vanliga fall att komma åt t.ex. sina cyklar eller barnvagnar.

 

Är det för många cyklar som står i vägen så kan det också skapa irritation bland de boende om det gör det svårt för dem att komma åt sina cyklar.

 

3. Ger ett renare och mindre rörigt cykelrum

Finns det tillräckligt med utrymme och ett cykelställ för varje cykel kommer det även ge ett mer rent och välordnat intryck. Ett välordnat utrymme får ofta boende att känna sig mer trygg med att lämna sina cyklar där.

 

Lästips: Vi förklarar hur ofta man ska ha cykelrensning i bostadsrättsföreningar.

Nackdelar med att rensa cykelrummet

 

1. Det tar mycket arbetskraft

Att genomföra en cykelrensning tar ändå upp en del timmar med arbetskraft. Det ska skickas ut information på cykelrensnings lappar, cyklarna ska märkas upp och sedan rensas bort. De övergivna cyklarna ska dokumenteras och anmälas till polisen och sen kanske även säljas eller slängas. Det tar ofta mer tid och arbetskraft än vad man från början hade tänkt, vilket innebär att cykelrensning har en kostnad det med.

 

Vi på Cykelrum har funderat mycket över hur man kan optimera och effektivisera cykelrensningsprocessen och med hjälp av vår tjänst “Digital märkning” för cykelrum så behöver fastighetsägare inte ha cykelrensning alls lika ofta.

 

2. Finns en liten risk att bli skyldig till brott.

När man ska rensa bort föremål som är andra människors egendom finns alltid risken att man gör ett misstag vid cykelrensning och inte gör den korrekt enligt lag. Lagen om hittegods är viktig att ha koll på för att inte riskera böter eller fängelse bara för att ni ska rensa cykelrummet.

 

gult cykelstöd och cykelposter i cykelrummet

Svar på vanliga frågor:

 

Vem tar emot gamla cyklar?

Det finns flera företag runt om i Sverige som tar emot gamla cyklar och använder delar av dem för försäljning eller återvinner delarna till annat.

Hur länge håller en cykel?

Det beror helt på hur mycket cykeln används och hur bra man tar hand om den. Men ett vanligt svar är att en cykel kan hålla i runt 10 år.

Vart tar stulna cyklar vägen?

Ibland kommer stulna cyklar upp på olika köp och sälj sajter. Skulle så vara fallet är det viktigt att det anmäls till polisen.