Blogg - Senaste nytt
blå cykel på cykelparkering med gräs i bakgrunden

Så Ofta Bör Du Göra Cykelrensning I Bostadsrättsföreningar

Att anordna cykelrensning som bostadsrättsförening är att föredra för att undvika att era boende ska börja klaga på att det är brist på utrymme eller att de har svårt att komma åt sina cyklar. Men frågan är då: Hur ofta är det rimligt att ha cykelrensning för BRF (cykelrensning bostadsrättsförening) och hur ofta behövs det? I den här artikeln svarar vi på de frågorna och förklarar vilka faktorer som spelar in i hur ofta det kommer att behövas.

 

Lästips: Vi förklarar lagen om hittegods, tipsar om hur du skriver lappar till cykelrensningen och vart du kan sälja övergivna cyklar.

Hur ofta bör man ha cykelrensning i BRF?

Det är svårt att fastställa exakt hur ofta alla bostadsrättsföreningar bör ha cykelrensningar. Just för att det är så individuellt och situationen ser inte likadan ut för alla. Det finns flertalet faktorer som avgör hur ofta en cykelrensning bör anordnas. Här listar vi de vi tycker är mest relevanta.

 

Storleken på cykelrummet gentemot antalet boende i byggnaden spelar en viss roll i hur ofta ni behöver anordna en cykelrensning. Har ni ett mindre cykelrum men rätt många boende blir cykelrummet lättare överfullt. Därför är det alltid bra att ha ett cykelrum som är stort nog i relation till antalet personer som bor i huset.

 

Hur ofta folk flyttar in och ut kan också vara en påverkande faktor. Ju fler som flyttar desto fler chanser finns det att cyklar glöms kvar i flytten och står kvar där utan att ägaren ens kommer ihåg att cykeln är kvar där.

 

Har ni många som flyttar ut och in är det därför bra att hålla mer koll på cykelrummet för ni kommer förmodligen behöva ha cykelrensning mer ofta än en bostadsrättsförening med mindre in- och utflyttningar.

 

vit flyttbil med flyttlådor i

Hur kan ni avgöra när det är dags?

 

Det är bra att ha tydliga riktlinjer som avgör exakt när det är dags att dra igång en cykelrensning igen. Då behöver det inte bli en diskussion om huruvida det är dags eller inte.

 

Se till att ha kontinuerliga kontroller av cykelrummet och cykelparkeringen så att ni har koll på när det är dags. Här listar vi några saker som är tecken på att det är dags för cykelrensning i er bostadsrättsförening:

 

  • Om ni börjar få in klagomål från boende.
  • Om det är svårt att ta sig fram bland cyklarna.
  • Om det finns fler cyklar än cykelställ.
  • Om ni märker att cyklar börjar parkeras på ställen som inte är cykelrummet eller cykelparkeringen.

 

Lästips: Vi ger våra bästa tips inför cykelrensning för BRF och förklarar hur digital märkning underlättar cykelrensningen.

Om cykelrensning inte sker tillräckligt ofta

Om ni skulle ha cykelrensningar för sällan eller inte alls finns det risk att det skapas irritation bland de boende då de förmodligen inte kan komma fram till sina cyklar. Det skapar också en otrygg miljö där grannar kan bli irriterade på varandra för att de ställt sina cyklar i vägen i brist på plats.

 

Som bostadsrättsförening är det på ett sätt er skyldighet att hålla det rent och rymligt. Är det lättåtkomligt kommer fler att använda sina cyklar. Vilket alltid är positivt. Därför är det viktigt att anordna en cykelrensning med jämna mellanrum.

 

man i röd jacka cyklar på röd och svart cykel

Svar på vanliga frågor:

 

Vart hittar man ramnumret på en cykel?

Ramnumret hittas ofta på främre stolpen under styret, på sadelrörets fram- eller baksida eller mellan pedalerna.

Hur slänger man en cykel?

Den delen av cykeln som är gjord av järn sorteras också som det på en återvinningsstation. Däcken kan sorteras som grovsopor/brännbart.

Vilka cyklar stjäls mest?

Tyvärr är det många cyklar som stjäls i Sverige och de är dom absolut dyraste som stjäls allra mest, vilket är elcyklarna. Detta är fallet även bland cyklar som stjäls nära bostaden.

 

Lästips: Vi förklarar för- och nackdelar med cykelrensning, hur mycket en cykelrensning kostar och vanliga misstag att undvika vid cykelrensning.