Blogg - Senaste nytt
Skylt för cykelparkering med hus och träd i bakgrunden

Bästa placeringen för cykelparkering → Vi förklarar!

När det kommer till cykelparkering vid en fastighet finns det många bra alternativ. Cykelanvändandet har ökat i Sverige, inte minst under covid så många tog till cykeln istället för kollektivtrafiken. För att fortsätta uppmuntra till att använda cyklar är det viktigt att fastigheter och bostadsrättsföreningar ser till att det finns användarvänliga cykelparkeringar. 

 

Frågan är då vilken sorts cykelparkering som passar bäst för just er. Kanske alternativ som ett välutrustat cykelrum, en cykelparkering utomhus med väderskydd? Alla alternativ som finns kanske inte passar er och era behov, därför tänkte vi gå igenom fördelar och nackdelar med olika cykelparkeringar inomhus och utomhus. 

 

Lästips: Vi informerar om vad BRF bör låta förvaras i cykelrummet och jämför olika vägghängda cykelställ.

 

Cykelparkerings skylt vid cyklar

Trygghet och säkerhet

En av de saker som anses viktigast när det kommer till en cykelparkering är att det ska vara trygg och säker. Både för personen som vistas där och för cykeln som parkeras. De som bor i er byggnad ska kunna vara säker på att deras cyklar står kvar när de ska användas nästa gång.

Stöldrisk

Stöldrisken minskas på en cykelparkering som är inomhus så länge cykelrummet har lås som bara boende kan öppna. Just i ett säkerhetsperspektiv kan en cykelparkering inomhus vara fördelaktig för att ett mindre antal människor har tillgång till utrymmet. 

 

Boende som har elcyklar uppskattar mest troligt också om de slipper förvara sin elcykel utomhus med tanke på att de är så dyra. Ingen vill råka ut för en stulen elcykel. 

Brandrisk

När det kommer till brandrisk finns det bra lösningar både för cykelparkering inomhus och utomhus. Det som kan utgöra störst brandrisk är t.ex. elcykel batterier om de lämnas kvar i cykelrummet. Många fastigheter tillåter inte att batterierna laddas i lägenheterna heller så för att minska brandrisk både för en cykelparkering ute och inne kan laddskåp installeras. 

 

Läs mer om låsbara laddskåp för elcyklar i vår artikel. De garanterar hög säkerhet och minimerar brandrisken.

Skadegörelse

Risken för skadegörelse är utan tvekan större vid en cykelparkering utomhus. Har fastigheten ni äger inget bra utrymme inomhus för cyklarna kan ett annat alternativ vara att skaffa en inhägnad som går att låsa där boende kan parkera cyklarna. Det är fortfarande utomhus men det lösningen minskar risken för stöld och skadegörelse.  

Väderskydd

Skydd mot vädret är en viktig aspekt att diskutera när det kommer till cykelparkeringar. Mycket regn och hårt väder kan slita på cyklarna vilket är en nackdel om cyklarna står parkerade utomhus. Därför är ett cykelrum att föredra i jämförelse med cykelförvaring utomhus. 

 

Vill man hitta något slags mellanting finns det cykelställ med tillhörande väderskydd, alltså ett slags tak. Det brukar uppskattas vid cykelförvaring utomhus då cyklarna håller sig torra.

 

Man med cykel på cykelparkering under tak

Lättillgänglighet

Ett cykelställ utomhus brukar vara väldigt lättillgängligt och är därför fördelaktigt i den aspekten. Då behöver man inte ta sig in och ut genom någon dörr eller över trösklar. För att kunna skapa bättre tillgänglighet på en cykelparkering inomhus har vi tre tips:

  • En cykellift istället för ett vanligt cykelställ inomhus kan optimera utrymmet i cykelrummet för chans till fler cyklar eller större mittgångar. Det gör det enklare att få fram cyklar och leda dem ut ur cykelrummet. 
  • Ett tvåvåningscykelställ har samma effekt som cykelliften. Det skapar ett rymligt och organiserat cykelrum som är lättillgängligt.
  • Tillgänglighetsanpassa utrymmet genom låga eller inga trösklar och en dörröppnare.

Utrymme för cykelservice

En liten bonus som är möjlig för cykelparkeringar inomhus är att inkludera en mekstation där boende kan utföra lättare cykelservice på sina cyklar. Det är en uppskattad del av cykelrummet som brukar bli välanvänd, men är svårare att få till en sån station på en utomhusparkering. 

Lästips: Läs mer om vilka cykelverktyg som behövs till mekstationen och vanliga misstag som görs vid cykelrumsplanering.