Blogg - Senaste nytt
cykelrum med parkerade cyklar

Cykelrensning BRF → Våra 7 Tips!

Som bostadsrättsförening är det alltid viktigt att hålla byggnaderna och området rent och städat för att de som bor i byggnaden ska trivas. Men ett område som ibland kan glömmas bort är cykelrummen. Cykelrummen är minst lika viktiga att hålla koll på och se till att de är städade och rymliga. Därför behövs det med jämna mellanrum cykelrensning i en Bostadsrättsförening (cykelrensning BRF).

 

Genom att anordna cykelrensningar när det behövs skapar ni plats för de som faktiskt använder sina cyklar ofta och det blir mer lättillgängligt att komma åt sina cyklar. Är det inte lättåtkomligt kan det skapa irritation bland de som bor där.

 

Eftersom cykelrensning i BRF är en viktig del av att underhålla fastigheten ger vi er våra bästa tips på saker som är viktiga att veta inför cykelrensningen.

 

Lästips: Vi tipsar om vart du kan sälja övergivna cyklar och varnar för vanliga missar vid cykelrensning.

 

vitt papper med gul penna på och en ritad glödlampa

Viktigt att tänka på vid cykelrensning BRF

1. Håll koll på cykelrummet efter vintern. Det är vanligt att cykelrum blir överfulla under vintern så se till att ni håller extra koll när vintern är över. När vintern kommer ställer de flesta undan sina cyklar just för att det är snö och halt väglag. Det är först då man faktiskt ser hur fullt ett cykelrum eller en cykelparkering är.

 

Det är också vanligt att folk som flyttar under vintern glömmer av att de har en cykel och flyttar utan att kolla i cykelrummet. Därför är det bra att kolla läget när våren kommer.

 

2. Det finns företag som ni kan anställa om ni inte har tid att göra cykelrensningen själva. I flera städer i Sverige finns det företag som erbjuder tjänster där de hjälper er med cykelrensningen. En del erbjuder paketpris där de står för allt från cykelrensnings lappar med information till att anmäla de övergivna cyklarna till polisen. Det är ett perfekt val för er som känner att ni inte riktigt har tid att ordna det själva.

 

3. Se till att ni har koll på lagarna kring cykelrensning. Det finns tyvärr alltid en risk för de som utför rensningen att råka göra sig skyldig till brott. Det brott man kan göra sig skyldig till genom att ta bort en cykel från bostadsrättsföreningens mark är egenmäktigt förfarande.

 

För att undvika att bli skadeståndsskyldig för detta är det viktigt att dokumentera alla åtgärder som görs under cykelrensningen. Det är också viktigt att ha koll på t.ex. lagen om hittegods så att ni vet vad som räknas som hittegods. Det finns ingen risk att bli skyldig för brott om det ni för bort saknar värde och klassas som skrot.

 

4. Skicka ut information via både lappar och mejl. För att vara på den säkra sidan när det kommer till att lyckas nå folk med informationen om att ni planerar att hålla en cykelrensning så är det bra att använda flera kommunikationsmedel.

 

En lapp i brevlådan når de flesta, men skulle någon vara utomlands ett längre tag eller att någon hyr ut lägenheten i andra hand så är email ett bra komplement.

 

5. Det är bättre att magasinera cyklarna för längre än för kort tid. Det finns en tid som cyklarna måste förvaras någonstans efter de polisanmälts. I väntan på att se om de är stulna samt att ge ägarna tre månader på sig att hitta dom.

 

Trots detta rekommenderar de flesta att man magasinerar cyklarna i runt sex månader. Det är bättre att förvara dom längre än för kort tid så ger ni era nuvarande och före detta boende en större chans att reagera på att de är borta.

 

6. Vill ni optimera cykelrensningen finns tjänsten Digital märkning som underlättar cykelrensningen. Det är en tjänst som vi erbjuder som ger bostadsrättsföreningar möjligheten att hålla bättre koll på antalet cyklar samt att hitta ägarna till de cyklar som finns i cykelrummet.

 

7. Gör det så enkelt som möjligt för era boende. Det finns många sätt att låta de boende märka upp sina cyklar. Vissa hänger upp band i entrén som de får ta dit själva eller lämnar buntband i brevlådorna som ska sättas på cykeln.

 

Har ni dock tid och ork så rekommenderar vi att göra det så lätt som möjligt för era boende och sätta fast något slags märke eller band på deras cyklar åt dom. Gärna med en liten lapp med instruktioner på vad de ska göra. Så kan de bara ta bort taggarna själva och det blir minst risk för missförstånd.

 

Lästips: Vi informerar om för- och nackdelar med cykelrensning, hur mycket cykelrensning kostar och hur ofta en BRF bör ha cykelrensning.

 

cykelparkering utanför hus

Svar på vanliga frågor:

 

Är det olagligt att ta en cykel som är dumpad?

Om det är en cykel som är i gott skick och verkar övergiven ska den lämnas in som hittegods till polisen då den kan vara stulen. Men saknar cykeln uppenbart värde för att den är skrotig eller trasig så ska den inte lämnas in till polisen.

Vem tar emot gamla cyklar?

Det beror helt på hur gammal cykeln är. Är den fortfarande i gott skick så finns det flera cykelförsäljare som även säljer begagnade cyklar. Annars finns det även ställen som tar emot gamla cyklar och säljer de delar som fungerar eller återvinner den.

Hur undviker man att få sin cykel stulen?

För att skydda sin cykel mot stöld är det bra att ha ett extra lås som du kan använda för att låsa fast cykeln i mer stabila föremål. Detta gör att en tjuv inte kan gå iväg med din cykel. Ställ din cykel i ett cykelrum om du kan eller på en öppen plats där mycket folk passerar så att den inte står i skymundan. Ett annat tips är att göra din cykel lätt att identifiera. Då är din cykel inte lika attraktiv för en cykeltjuv.