Blogg - Senaste nytt

Hur fungerar ett tvåvånings cykelställ? → Allt du behöver veta!

En viktig fråga att ställa sig, både för fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och arbetsplatser, är “Hur kan vi få människor att cykla mer?” Att ge människor möjligheten att cykla mer när de ska någonstans är bra för många olika anledningar men främst för miljön. För att vi ska kunna cykla mer finns det en viktig aspekt som vi måste tänka på att erbjuda. Det är att erbjuda lättillgänglig förvaring av cyklar. Ett av våra favorit alternativ för att skapa lättillgänglig cykelförvaring är att använda sig av ett tvåvånings cykelställ.

 

I den här artikeln förklarar vi allt du behöver veta om tvåvånings cykelställ genom dessa punkter.

  • Vad är det för cykelställ?
  • Hur fungerar cykelstället?
  • Fördelar med cykelstället
  • Vem behöver ett sådant cykelställ?

 

Lästips: Vi förklarar vad BRF bör tillåtas förvaras i cykelrummet och varnar om vanliga missar vid cykelrumsplanering.

Vad är det för cykelställ?

Ett tvåvånings cykelställ är, precis som det låter ett cykelställ med två våningar. Det ser ut som ett vanligt cykelställ men det är staplat i två plan. Cykelstället har en skena där cykeln körs in i både på första och andra våningen för att cyklarna ska stå parkerade stabilt. Det finns både fasta och rörliga skenor beroende på vilken modell av tvåvånings cykelställ man väljer.

 

Cyklar parkerade i ett tvåvånings cykelställ

Hur fungerar cykelstället?

Det finns två vanliga modeller av tvåvånings cykelställ. Det ena är ett vanligt vägghängt cykelställ med fast skena och det andra har rörlig skena. Här förklarar vi skillnaden mellan dem.

Tvåvånings cykelställ med fast skena

Ett cykelställ med fast skena innebär att cykelstället på det övre planet inte är rörligt. När det övre stället inte är rörligt innebär det att du som ska parkera din cykel där måste använda din egen muskelkraft och bära upp cykeln till skenan för att parkera din cykel där. På nedre plan parkerar du cykeln precis som på ett vanligt cykelställ.

Tvåvånings cykelställ med rörlig skena

Ett cykelställ med rörlig skena gör det mycket lättare att få parkerat sin cykel på det övre planet av cykelstället genom att skenan går att röra. Med hjälp av gasfjäderteknik rörs skenan enkelt upp eller ner. När du ska parkera din cykel kan du tilta skenan ned mot golvet och köra upp din cykel på skenan direkt från golvet utan någon större ansträngning. Följ dessa enkla steg för att enkelt få upp cykeln på det övre planet av cykelstället:

 

  1. Ta tag i handtaget och för skenan till golvet.
  2. Parkera cykeln i skenan.
  3. Lås fast din cykel i cykelstället.
  4. Lyft upp skenan tills den är vågrät med hjälp av handtaget.
  5. Skjut in cykeln.

 

Lästips: Vi förklarar för-och-nackdelar med cykelparkering inne och ute och ger våra bästa tips på hur du optimerar cykelrummets utrymme.

Fördelar med tvåvånings cykelställ

Det finns många fördelar med ett tvåvånings cykelställ. Den största anledningen är att det sparar och frigör utrymme i cykelrummet eller cykelparkeringen. Du får helt enkelt plats med dubbelt så många cyklar på samma yta. Du frigör även utrymme i cykelrummet som kan användas till annat, som t.ex. en mekstation, laddstationer för elcyklar eller olika verktyg som behövs i cykelrummet.

 

Ju fler som får plats att parkera sina cyklar desto fler kommer att använda dom, vilket är målet när det kommer till cykelparkeringar. Ett ordentligt tvåvånings cykelställ fäst i vägg eller väggliknande ställ skapar bättre struktur på cykelparkeringen eller cykelrummet och gör det lättare för människor att nå sina cyklar i stället för att de står hoptryckta på ett för trångt utrymme.

 

Två cyklar parkerade vid en cykelparkering

Vem behöver ett tvåvånings cykelställ?

De som vi anser hade dragit nytta av ett tvåvånings cykelställ är personer som behöver hitta ett smart sätt att förvara många cyklar. Det skulle till exempel kunna vara fastighetsägare eller bostadsrättsföreningar. Just för att ett tvåvånings cykelställ ger ett lättillgängligt och organiserat cykelrum. Vilket vi anser vara av stor vikt för de boendes trevnad.

 

Kontakta oss för en kostnadsfri offert om tvåvånings cykelställ är det alternativ ni letar efter till ert cykelrum. Annars kan ni läsa mer om varför cykellift är ett annat bra alternativ till cykelförvaring när du letar efter ett cykelställ eller cykelhållare som är vägg-fästa och frigör utrymme. Passa även på att läsa på mer om likheter och skillnader mellan tvåvåningsställ cykelliftar.