Blogg - Senaste nytt
Man lägger solceller på lägenhetstak

Solceller för lägenhet – Allt du behöver veta!

Att installera solceller har blivit mer och mer populärt hos villaägarna under åren. Det är bara på senare år som solceller för lägenhet börjat diskuteras bland hyresvärdar och bostadsrättsföreningar. Eftersom en installation av solceller måste vara ett gemensamt beslut bland de som äger en lägenhetsbyggnad så är det inte alltid lika enkelt som för en villaägare.

 

Sitter ni i valet och kvalet och funderar på om en investering i solceller kommer vara värt det för ert lägenhetshus? Då finns det många saker som är viktiga att ni har koll på för att kunna ta det bästa beslutet för er. Här förklarar vi allt du behöver veta om solceller för lägenhet.

 

Lästips: Läs mer om fördelar med laddstolpar för elbilsparkering och fönsterbyten i lägenhetshus.

Solceller lägenhetshus

Myter om solceller

Det har snackats mycket om solceller sen de började bli tillgängliga för allmänheten. Därför är det viktigt att ha koll på huruvida saker du hört faktiskt stämmer. Det finns mycket falsk information ute på internet idag och vi kommer gå igenom de största myterna om solceller så att du ska kunna ta ett beslut utefter korrekt information.

Myt 1: De sänker värdet på fastigheten

En oro som många har är att solceller på taket av en bostadsrättsförening kommer att sänka värdet på byggnaden. Studier har faktiskt visat att det är helt tvärt om. Folk som letar lägenhet har visat sig svara positivt på solceller och väljer hellre en byggnad som har dessa än en byggnad utan.

Myt 2: Det är inte tillräckligt med sol i Sverige för solceller

Det stämmer att vi inte är det sol tätaste landet i världen, men det finns absolut tillräckligt med soltimmar för att solceller ska kunna vara ett bra alternativ. De mörka vintrarna producerar ju helt klart mindre solenergi. Men de ljusa somrarna genererar ofta mer solel än vad vi kan använda. Du kan då sälja din överskottsel till elbolagen och få till godo på din elräkning.

 

Det finns inget elproduktions alternativ som ensamt skulle kunna producera all el till Sverige. Därför behövs det en kombination av olika sätt. Solenergi är därför ett miljövänligt och kostnadseffektivt alternativ även här i Sverige.

Myt 3: De är krångliga att installera

Ja, att ta fram och installera solceller för brf hade förmodligen varit krångligt om du hade behövt göra det själv. Som tur är sköter leverantörer allt det krångliga åt dig. Det enda du behöver göra är att ta kontakt med en leverantör och söka bygglov och statligt bidrag.

 

Lästips: Lär dig mer om hur du tillgänglighetsanpassar lägenhetshuset och varför digitala system för cykelparkering kan ge dig extra intäkter.

Moln över en grön skog

Solceller i bostadsrättsföreningar och hyreshus

Det finns flera olika för- och nackdelar med solenergi, men det är också viktigt att förstå hur de hade fungerat för er i praktiken. Förstår ni det är det lättare att ta ett beslut om solceller i er bostadsrättsförening eller ert hyreshus.

Hur fungerar solceller i lägenhet?

Solceller kan installeras på taket eller på balkongerna i ett existerande lägenhetshus. Det allra vanligaste är att man gör det på taket. I planerade nybyggnationer kan solceller även placeras på fasaden. De kan integreras i byggnaden och på så vis inte vara lika uppseendeväckande.

 

En bostadsrättsförening kan också bestämma om solcellerna ska producera el till de gemensamma utrymmena, eller om det även ska producera el till lägenheterna. Oavsett så kommer den minskade kostnaden för el i byggnaden att reducera de boendes månadskostnad.

 

Det finns många olika sätt att minska energiförbrukningen i ert lägenhetshus. Utöver solceller kan ni även fundera över smarta energibesparande lösningar för tvättstugan och inglasade balkonger. Lägg till dessa i er underhållsplan för att börja investera i energibesparande lösningar för framtiden.

Varför är det bra att ha solceller i lägenhet?

Solceller ger flera fördelar för både boende och fastighetsägare. Här listar vi de främsta anledningarna till att det är bra med solceller.

  • Ni kan använda egenproducerad el
  • Minskad elkostnad i gemensamma utrymmen leder till minskade månadskostnader
  • Spara mellan 20–30 procent av elkostnaderna per år
  • Ni bidrar till mer miljövänlig elproduktion
  • Att vara miljövänlig kan även bidra till att föreningen blir mer attraktiv på marknaden

Man arbetar med solceller på ett tag

Hur ska ni finansiera solceller till lägenhetshuset?

Tycker ni att solceller hade varit värt investeringen men har lite problem med att hitta en lösning på hur ni ska finansiera det? Det är i stunden en dyr och påkostad uppgradering till lägenhetshuset och därför kan det kännas tufft att hitta pengar till det.

 

Det finns många långsiktiga lösningar på hur ni kan skaffa alternativa intäkter som i framtiden kan hjälpa er finansiera solceller. Ett av våra favorittips är att först göra en investering i ett smart cykelrum.

Läs mer om våra tjänster

Genom att skapa ett cykelrum med smarta lösningar för cykelparkering kan du hyra ut cykelparkeringsplatser till boende för en summa pengar varje månad. Det ger dig en extra inkomst och dina boende ett säkert ställe att parkera sin cykel. Ta del av våra tjänster för optimering av cykelrum och digital cykelmärkning.

 

Lästips: Vi informerar om brandskyddsarbete i lägenhetshus och om smarta nya passersystem.