Blogg - Senaste nytt
Elbil laddas i laddstolpar bostadsrättsförening

Laddstolpar i Bostadsrättsförening – Vad och Varför?

För bara några år sedan var elbilar rätt sällsynta, men nu ser vi elbilar överallt i Sverige till vardags. Det är många som drömmer om att skaffa elbil och för många olika anledningar, inte minst för miljön. Ju fler människor som köper elbilar desto fler laddplatser behövs, inte bara kring de stora vägarna utan även på privata parkeringar. Därför vill vi informera om laddstolpar bostadsrättsförening och varför det kommer göra er förening mer attraktiv.

 

Funderar ni som bostadsförening på om det finns behov för laddplatser på er parkering? Eller behöver du som bor i en bostadsrätt en laddplats för din elbil. Se då till att starta en kommunikation angående behovet av laddstolpar mellan bostadsrättsförening och boende i byggnaden.

 

Lästips: Vi förklarar allt du behöver veta om fönsterbyten, tillgänglighetsanpassning av lägenhetshus och moderna passersystem.

Mörk elbil laddas i elbilsladdare

Hur ska ni gå tillväga om ni är intresserade av att installera laddstolpar?

Det kan upplevas som en rörig process med massa olika saker att kolla upp och hålla koll på. Oroa er inte! Nedan listar vi de viktigaste punkterna ni behöver göra under processens gång.

1. Gör en intressekoll för laddstolpar i er bostadsrättsförening

En av de saker ni behöver veta innan ni kan göra en beställning av laddplatser för elbil är hur många platser ni behöver. För att era boende inte ska behöva slåss om en laddstolpe i er bostadsrättsförening kan det vara bra att undersöka hur många som hade varit i behov av en laddstolpe för sin elbil.

2. Kolla upp era förutsättningar

Det finns vissa grejer som är avgörande för om ni över huvud taget har rätt förutsättningar att installera laddstolpar på parkeringen. Först måste ni kolla upp att det faktiskt är ni som äger marken där ni planerar att installera laddstolpar.

 

Sen måste ni kolla upp hur elnätet ser ut hos er. Kommer det finnas tillräckligt med ledig ström och tillräckligt hög effekt för att kunna använda er av elbilsladdning i er bostadsrättsförening?

 

Lästips: Läs om energisparande lösningar i våra artiklar om solceller för lägenheter, inglasade balkonger och smarta lösningar för tvättstugan.

3. Kolla upp priset

Pris är ju ofta avgörande för huruvida en bostadsrättsförening kan genomföra en investering av laddstolpar. Det finns flera olika leverantörer som erbjuder olika slags laddstolpar eller laddboxar till olika priser. Dessa produkter inkluderar i stort sett alltid installationen så ni slipper fundera över det. Leta upp en leverantör och ett pris som ni tycker känns bra för er.

4. Se över möjlighet till bidrag

Eftersom laddstationer räknas som “grön teknik” finns det bidrag att söka för att finansiera delar av kostnaden. Den investeringen du gör kan skattereduceras med 50%. På så vis blir det både bättre för plånboken och för miljön.

Person räknar pengar vid ett skrivbort med anteckningsbok

Varför installera laddstationer i bostadsrättsförening?

Förutom att det i längden bidrar till att värna om miljön finns det flera andra fördelar med att installera laddstationer. Vi listar dem här.

 

  • De höjer marknadsvärdet på lägenheterna
  • Ger ökade intäkter genom att er förening kan ta ut högre parkeringsavgifter för elbilarna
  • Föreningen ses som miljövänliga
  • Säkrare laddning för elbilsägare

Hur kan ni finansiera laddstolpar?

Tycker ni att laddstolpar hade varit värt investeringen men har lite problem med att hitta en lösning i er underhållsplan på hur ni ska finansiera det? Det finns många långsiktiga lösningar på hur ni kan skaffa alternativa intäkter som i framtiden kan hjälpa er finansiera laddstolpar. Ett av våra favorittips är att först göra en investering i ett smart cykelrum.

Läs mer om våra tjänster

Genom att skapa ett cykelrum med smarta lösningar för cykelparkering kan du hyra ut cykelparkeringsplatser till boende för en summa pengar varje månad. Det ger dig en extra inkomst och dina boende ett säkert ställe att parkera sin cykel. Ta del av våra tjänster för optimering av cykelrum och digital cykelmärkning.

Vit elbil som står på laddning

Lästips: Läs mer om brandskyddsarbete i BRF och digitala system för cykelparkering.

Svar på vanliga frågor:

Vem betalar för laddningen av elbilar i en BRF?

Det finns olika betalningsupplägg som man kan välja mellan när det kommer till betalning av el för laddning av elbilar. Ett av de vanligaste alternativen är att varje person som använder laddstationerna antingen har en tagg eller bricka som registrerar elanvändningen per person.

 

Ett annat sätt är att boende har en egen privat laddstolpe vid deras parkeringsplats och kostnaden läggs på hyran.

Kan bostadsrättsförening neka laddstolpe?

Ja, det är upp till bostadsrättsföreningen att bestämma om ni ska installera laddstolpar på bostadsrättsparkeringen.

Vad kostar det att ladda bilen vid en laddstolpe?

Det kostar ca 2–5 kronor per kWh att ladda bilen vid en vanlig elbilsladdare. Vid en snabbladdare kostar det några kronor mer.