Blogg - Senaste nytt
Bild på två byggnader med balkonger tagen nedifrån

7 Fördelar med inglasade balkonger

Sitter ni med föreningens underhållsplan eller bara funderar på om ni ska investera i inglasade balkonger för lägenhetsbyggnaden? Då är ni inte ensamma. Det har under många år blivit populärt att glasa in balkonger och trenden verkar hålla i sig. För boende i byggnaden är det bara en fråga om preferens, men äger man ett lägenhetshus är det en fråga om kostnad och investering.

 

Så frågan är då varför har det blivit så populärt med inglasade balkonger och är det värt investeringen? Efter att ha undersökt frågan visar det sig att det inte bara finns fördelar för de som bor i byggnaden utan även för er som är hyresvärd eller bostadsrättsförening. Här listar vi de 7 största fördelarna med att investera i inglasade balkonger för lägenhetshuset.

 

Lästips: Läs mer om laddstolpar till parkeringen, digitala system för cykelparkering och hur du tillgänglighetsanpassar lägenhetshuset.

Vitt lägenhetshus med inglasade balkonger

7  fördelar med inglasade balkonger:

 

  1. Skyddar fasaden mot väder och vind
  2. Ökar värdet på fastigheten
  3. Sänker energikostnader
  4. Förlänger balkongsäsongen
  5. Ger en känsla av ett extra rum
  6. Minskar buller
  7. Estetiskt tilltalande

 

1. Skyddar fasaden mot väder och vind

Inglasningen fungerar som ett skydd mot ruskigt väder och hårda vindar. Det blir inte bara mindre att städa eftersom det inte kan komma in massa löv och pollen med blåsten, utan det förlänger även underhållsintervallet för fasaden.

 

En inglasad balkong behöver underhåll mycket mer sällan än en vanlig balkong. Det sägs vara en mellanskillnad på upp till 10 år mellan hur ofta balkongfasaden behöver renoveras för en inglasad balkong och en icke inglasad balkong. Därför minskar renoveringskostnader för fastighetsägaren.

2. Ökar värdet på fastigheten

Byggnader med inglasade balkonger är eftertraktade på fastighetsmarknaden. Därför gör en sådan investering lägenheterna mer attraktiva och ökar marknadsvärdet på dem. Just därför är det långsiktigt en fördelaktig investering.

3. Sänker energikostnader

Flera företag som specialiserar sig i inglasning av balkonger har tagit fram lösningar som minskar fastighetens uppvärmningskostnader. Detta är tack vare en isolerande effekt från glaset. Flera företag utlovar en märkbar energibesparing på upp till 20%. Ett bra alternativ både för plånboken och för miljön.

 

Lästips: Läs mer om energisparande lösningar i våra artiklar om solceller för lägenheter och smarta lösningar för tvättstugan.

4. Förlänger balkongsäsongen

Det blir helt plötsligt möjligt att spendera större delar av året ute på balkongen. Det är möjligt att behålla värme i en inglasad balkong även under vinter-halvåret. Detta gör att balkongen används mycket oftare och det brukar uppskattas av de som bor i byggnaden. Tänk att kunna ta en fika på balkongen långt in på hösten. Men även kunna dra undan den inglasade balkongens öppningsbara fönster och sola på sommaren. Underbart!

5. Ger en känsla av ett extra rum

Eftersom den inglasade balkongen kan användas oftare och har glasväggar känns det mer som ett extra rum i lägenheten. Det blir ett extra litet krypin där boende kan spendera sin tid. Det blir även möjligt att inreda på ett annat sätt eftersom inredningen skyddas från regn och rusk.

6. Minskar buller

En inglasning dämpar buller och ljud från t.ex. trafik. Det är därför ett bra val om byggnaden är nära vägar med mycket trafik eller om den befinner sig centralt i en större stad.

7. Estetiskt tilltalande

En inglasad balkong gör en lägenhet mer estetiskt tilltalande och ger hela byggnaden en mer modern exteriör. Ett mer modernt lägenhetshus med inglasade balkonger leder till en värdeökning per lägenhet som vi nämnde tidigare.

Rött lägnhetshus med svarta inglasade balkonger

 

Lästips: Vi tipsar om moderna passersystem och förklarar allt du behöver veta om fönsterbyten och brandskyddsarbete för lägenhetshus.

Hur ska ni finansiera inglasade balkonger?

Tycker ni att inglasade balkonger hade varit värt investeringen men har lite problem med att hitta en lösning på hur ni ska finansiera det? Det är i stunden en dyr och påkostad uppgradering till lägenhetshuset och därför kan det kännas tufft att hitta pengar till det.

 

Det finns många långsiktiga lösningar på hur ni kan skaffa alternativa intäkter som i framtiden kan hjälpa er finansiera inglasning av balkonger. Ett av våra favorittips är att först göra en investering i ett smart cykelrum.

Läs mer om våra tjänster

Genom att skapa ett cykelrum med smarta lösningar för cykelparkering kan du hyra ut cykelparkeringsplatser till boende för en summa pengar varje månad. Det ger dig en extra inkomst och dina boende ett säkert ställe att parkera sin cykel. Ta del av våra tjänster för optimering av cykelrum och digital cykelmärkning.