Blogg - Senaste nytt

5 tips på smart cykelförvaring → Optimera cykelrummet!

Oavsett om du är i full gång med att planera ett nytt cykelrum för en fastighet eller om du kommit fram till att det nuvarande cykelrummet behöver göras om med nya lösningar på smart cykelförvaring så är det här rätt artikel för dig!

 

Vad de flesta inte vet är att med riktigt smart cykelförvaring kan kapaciteten i cykelrummet till och med dubbleras. Det kan skapa ett organiserat och lättillgängligt cykelrum vilket är viktigt för att uppmuntra boende att cykla mer. Ett välplanerat cykelrum är, enligt oss, lika viktigt för en fastighet som en välutrustad tvättstuga. Därför har vi samlat våra bästa tips på hur ni kan optimera utrymmet i ert cykelrum.

Våra 5 bästa tips på smart cykelförvaring

 

  1. Vägghängda cykelställ
  2. Skapa fler “mellanväggar”
  3. Rensa med jämna mellanrum
  4. Ha ett cykelrum och cykelförråd
  5. Numrerade platser

 

Lästips: Vi förklarar fördelar med att ha en mekstation i cykelrummet och tipsar om cykelverktyg till cykelrummet.

1.Vägghängda cykelställ

Cykelställ som parkerar cyklarna vertikalt längs väggen är en utmärkt lösning på cykelförvaring som sparar mycket plats. Vi har två favoriter som vi rekommenderar för att ni ska kunna spara som mest plats: cykelliften och tvåvåningscykelstället. Läs mer om hur den cykelrums inredningen fungerar i våra artiklar.

 

Båda lösningarna gör plats för ungefär dubbelt så många cyklar och ger ett städat och organiserat intryck. Uppfattningen om att det är svårt att använda vägghängda cykelställ är ett vanligt missförstånd. Med hjälp av gashydraulisk teknik krävs det ingen större muskelkraft för att få upp cyklarna på cykelställen.

 

Modernt cykelrum med smart cykelförvaring genom vägghängda cykelställ

2. Skapa fler ”mellanväggar”.

Har ni ett större cykelrum är ett smart förvaringstips att dela av ett större rum med reglar. De fungerar som en slags mellanvägg och ger er chansen att sätta upp ännu fler vägghängda cykelställ. Då skapas ytterligare cykelplatser och det utrymme ni har används till dess fulla kapacitet.

3. Rensa med jämna mellanrum

Ett annat tips för smart cykelförvaring är att rensa ett cykelförråd med jämna mellanrum är viktigt för flera anledningar. Bland annat för att skapa ett utrymme för säker förvaring av cyklar och för att boende lätt ska kunna komma åt sina cyklar.

 

Ibland glöms cyklar kvar av tidigare boende och det samlas en massa cyklar som inte används. Därför rekommenderar vi cykelrensning för att kunna ha ett lättillgängligt cykelrum

4. Ha ett cykelrum och cykelförråd

Har ni möjligheten och utrymmet att ha både ett cykelrum och ett cykelförråd är det ett smart sätt att ge mer utrymme åt de cyklar som används till vardags. I ett cykelförråd kan cyklar som inte används till vardags förvaras. Ett vanligt beslut är att ha cykelförråd i källaren och det vanliga cykelrummet på gården eller i anslutning till entrén.

 

När de cyklar som inte används lika ofta förflyttas till cykelförrådet skapar det ett bättre och mer lättillgängligt utrymme för de som använder sina cyklar varje dag.

 

Lästips: Vi varnar om vanliga misstag vid cykelrumsplanering och förklarar vad en laddstation för elcyklar är.

5. Numrerade platser

Genom att ha numrerade platser där varje person har en tilldelad parkeringsplats kommer cykelrummet bli mer organiserat. Det är en lösning som genom smart cykelförvaring ger minskad trängsel i cykelrummet vilket alltid uppskattas av cykelägarna.

 

Vissa gör det här endast som en smart förvaringslösning men vissa väljer att ta betalt per förhyrd cykelparkeringsplats. Det brukar vanligtvis vara en liten summa per månad som läggs till på hyran.

 

Cyklar parkerade tätt ihop

Svar på vanliga frågor

 

Är det dåligt för cykeln att stå ute på vintern?

Ja, det som kan hända om du förvarar din cykel ute på vintern är att nederbörden kommer att skapa rost på din cykel. Försök därför att alltid täcka cykeln på något sätt för att skydda mot regn och snö. Läs mer om fördelar och nackdelar med att ha cykelparkering inne och ute.

Kan en elcykel parkeras ute?

Ja, det kan den. Men kom ihåg att inte låta batteriet sitta kvar i cykeln om den står parkerad ute. Just för att batteriet på lång sikt kommer skadas om det förvaras i kyla. Precis som andra cyklar bör elcykeln också stå under något slags tak för att undvika att rosta när det regnar.

Vad får man förvara i cykelrummet?

Det är i de flesta fall upp till fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen vad som får förvaras i cykelrummet. Läs vår artikel om vad för föremål vi rekommenderar BRF att låta förvaras i cykelrummet.