Blogg - Senaste nytt
cykel utförsäljnings skylt med verktyg i bakgrunden

Sälja övergivna cyklar efter cykelrensning → Vi ger 3 tips

Efter en cykelrensning finner sig ofta en bostadsrättsförening eller hyresvärd i en situation där de har flertalet övergivna cyklar som de kan välja att sälja, återvinna eller slänga. Är en cykel i gott skick är det alltid bäst att sälja cykeln så att den kan återanvändas. Här tipsar vi om tre olika enkla tillvägagångssätt ni kan välja mellan när det är dags att sälja de övergivna cyklarna.

 

Lästips: Läs våran steg för steg guide om cykelrensning eller våra bästa tips för cykelrensning för bostadsrättsföreningar.

1. Anlita ett företag som säljer dem åt er

Det finns många företag som erbjuder tjänster där de både hämtar upp era övergivna cyklar och säljer dem. Detta gör dem gratis mot att de behåller pengarna de får för cyklarna när de säljs.

 

Det är ett perfekt alternativ om ni inte känner att ni har tiden som krävs för att själva sälja cyklarna. Många av företagen har snabb upphämtning och ni blir av med era cyklar snabbt. Nackdelen blir då självklart att ni inte får några pengar för cyklarna.

2. Sälja övergivna cyklar online

Det kan vara svårt att veta vart det är säkert att sälja cyklar på nätet. Men vi har samlat de vanligaste hemsidorna där ni kan känna er säkra att sälja era övergivna cyklar. Att sälja cyklar på nätet är fördelaktigt för att ni får behålla pengarna själva. Det negativa är dock att det kan ta mycket tid att kommunicera med möjliga köpare och möta upp dem.

  • Blocket – är en av de mest använda hemsidor för att sälja begagnade föremål. Att sälja en cykel på blocket kan gå snabbt eftersom många använder blocket. Det finns även funktioner på blocket som gör att det går att genomföra säkra köp.
  • Tradera – är likt blocket men det ger er valet att ha en budgivning eller fast pris. Det går att välja avhämtning som leveransalternativ och även denna hemsida har funktioner som hjälper er genomföra säkra köp.
  • Happyride – är en hemsida som är skapad helt för cykelförsäljning. Hemsidan har funktioner som gör det lätt för köpare att hitta rätt cykel för dem. Här hittar du mer seriösa cykelköpare och cykelsäljare.
  • Marketplace – på Facebook är även det ett populärt ställe att sälja cyklar. Det positiva med Marketplace är att det används av väldigt många personer. Dock har det inte samma funktioner som Tradera och Blocket som försäkrar säkra köp. Men så länge ni inte ger ut känsliga uppgifter över nätet så ska det fungera bra.

 

Lästips: Vi förklarar hur digital märkning underlättar cykelrensning, tipsar om hur du skriver lappar inför cykelrensningen och uppmärksammar vanliga missar vid cykelrensning.

 

cykelförsäljare som pratar telefon

3. Sälj övergivna cyklar till cykelhandlare

De flesta städer har flera lokala cykelhandlare som säljer begagnade cyklar. Det är ett bra sätt att bli av med era cyklar och även här lägga över ansvaret med försäljning på någon annan i det fallet att ni inte har tid att själva göra det.

 

En positiv aspekt med det här alternativet är att ni stöttar en lokal affär och ni får en summa pengar för cyklarna. Dock kommer ni förmodligen få lämna av cyklarna själva om cykelhandlaren inte erbjuder upphämtning.

 

Lästips: Läs om för-och nackdelar med cykelrensning, lagen om hittegods och hur mycket en cykelrensning kostar.

Svar på vanliga frågor:

 

Vad kan man sälja en cykel för?

Priset man kan sälja sin cykel för varierar beroende på cykelns skick och hur marknaden ser ut. År 2021 låg medianpriset för att sälja en begagnad cykel i gott skick på dessa summor:

  • Barncykel: 1 000 SEK
  • Damcykel: 1 800 SEK
  • Herrcykel: 2 000 SEK
  • Mountainbike: 4 000 SEK

Hur vet man om en begagnad cykel är stulen?

Du kan kolla upp om en cykel är stulen genom att ange cykelns ramnummer och eller en kod från stödskyddsdekalen. Detta kan göras på hemsidor som cykelregister.se. Om du inte har en chans att kolla upp det så kan du vid möte med säljaren kolla upp om cykeln har ett ramnummer. Om det är bortskrapat så är det ett tecken på att cykeln kan vara stulen.

Hur ofta ska en BRF ha cykelrensning?

Det beror på hur fort cykelrummen blir överfulla och andra faktorer. Läs mer om vilka faktorer som avgör hur ofta en bostadsrättsförening bör ha cykelrensning i vår artikel.