Blogg - Senaste nytt
Man med brunt hår vid mekstation med verktyg och cykelhjul

Servicestation för att meka med cykel → Vad och Varför?

Att planera ett cykelrum för en fastighet är inte helt enkelt. En av de vanligaste frågorna som brukar komma upp är “Vad ska finnas i cykelrummet?”. Vissa kanske tänker att det bara ska få plats cyklar och inget annat, men i nyare cykelrum har det blivit populärt att inkludera saker som underlättar för cykelägarna. T.ex. en laddstation för elcyklar, eller det vi kommer diskutera i denna artikel: En servicestation där man kan meka med cykel.

 

Lästips: Vi varnar för vanliga misstag vid cykelrumsplanering, tipsar om vad som bör förvaras i cykelrummet hos BRF och går igenom cykelparkering inomhus och utomhus.

 

mekaniker i servicestation meka med cykel

Vad är en servicestation för cykel?

En servicestation eller mekstation för cyklar är ett utrymme där cykelägarna som förvarar cyklarna i ert cykelrum kan serva och ta hand om sina cyklar. Målet med en servicestation är att de som förvarar sina cyklar i cykelrummet ska få tillgång till utrymme och verktyg som behövs för att serva och underhålla deras cykel.

 

En servicestation där man kan meka med cykel består ofta av några av dessa komponenter:

  • En arbetsbänk
  • Ett cykel mekställ där man kan hänga upp cykeln
  • Cykelpump
  • Verktyg

Hur skapar man plats för en servicestation för cykel?

Många kanske funderar över om det är värt att inkludera ett utrymme där boende kan meka med cykel eller funderar på hur de ska kunna frigöra tillräckligt med utrymme för att det ska bli möjligt. Därför har vi på cykelrum tagit fram flera lösningar som frigör utrymme i cykelrummet och tips på smart cykelförvaring.

 

Våra favoritlösningar är att investera i smarta vägghängda cykelställ som till exempel cykelliften eller tvåvåningscykelställ. Med dessa lösningar får man inte bara plats med ca dubbelt så många cyklar, man kan även få plats med en rejäl servicestation för cykel.

 

Lästips: Vi jämför de två vägghängda cykelställen. Lista ut vilket alternativ som är bäst för er!

 

Person som mekar med cykelhjul med verktyg

Varför behövs en servicestation?

 

  • Det skapar ett praktiskt utrymme för att meka med cykel. En station för cykel service är ett uppskattat utrymme i cykelrummen då de som äger cyklarna slipper meka med sin cykel i t.ex. en lägenhet eller utomhus på asfalten. En servicestation blir därför en bra och välutrustad plats där cykelägarna kan laga eller ta hand om sina cyklar.

 

  • Det bidrar med rätt verktyg. Det finns många som inte själva äger rätt verktyg för att kunna meka med sin cykel eller genomföra nödvändig cykel service. Därför ger en mekstation möjligheten att underhålla sin cykel bättre till de som annars inte hade kunnat göra det.

 

  • Det främjar cykelanvändandet. Målet med ett väl uttänkt cykelrum är först och främst att ge boende ett bra och säkert ställe att parkera sina cyklar. Men ett bra och välutrustat cykelrum för även med sig andra fördelar. T.ex. underlättar det för fler att använda sina cyklar till vardags och ju fler som använder sina cyklar desto bättre både för hälsan och miljön.

 

  • Det gör cykelägarna glada. Att slippa ta sin cykel till en riktig mek verkstad varje gång cykeln behöver minsta lilla service känns väldigt omständligt och tidskrävande. Att alla verktyg de behöver för att fixa lättare reparationer eller cykelunderhåll finns tillhands i cykelrummet skapar ofta glada miner.