Blogg - Senaste nytt
Lägenhetsbyggnad med fönster som speglar sig i himlen

Fönsterbyte BRF → Allt ni behöver veta

Att göra ett fönsterbyte i en brf (bostadsrättsförening) kan uppfattas som ett dyrt och komplicerat projekt. Dock är det så att om fönstren börjar bli gamla så kommer ett fönsterbyte i en bostadsrättsförening faktiskt vara en kostnadsbesparing, i alla fall i längden.

 

Precis som att fasaden och de inglasade balkongerna måste renoveras eller underhållas måste även fönstren det för att kunna skydda byggnaden. Fönster ska kunna hålla i cirka 40 år innan de behöver bytas. Det beror självklart även på material och hur bra de har tagits hand om. I den här artikeln informerar vi om all viktig kunskap du behöver ha koll på inför ett fönsterbyte brf.

 

Lästips: Vi tipsar om laddstolpar för elbilsladdning och solceller för lägenhetshus.

Lägenhetshus som inte är i behov av fönsterbyte brf

Att byta fönster vid behov är viktigt för alla

Att byta fönster i en bostadsrättsförening vid behov är viktigt för både de boende och för fastighetsägaren. Gamla fönster kan börja släppa in fukt och kyla. Väntar man då för länge med att byta fönster finns risken att fukten kan skada andra delar av byggnaden och helt plötsligt kommer det krävas en större renovering.

 

Fönster som släpper in kyla kommer även att kosta er när det kommer till uppvärmningskostnader. Ett äldre fönster kan släppa ut ungefär en tredjedel av värmen från en lägenhet. Så i längden kommer ett fönsterbyte att spara både på uppvärmningskostnader och på miljön.

Vem har ansvar för fönstren i en bostadsrättsförening?

Det är faktiskt både bostadsrättsägaren och föreningen som har ansvar för fönstren. Föreningen ansvarar för målning och fönstrens karmar och bågar. Personen som äger lägenheten har ansvar för glaset samt saker som handtag, filter, tätningslister och eventuella lås.

 

Det är ovanligt att boende själva tillåts att byta fönster då det inte ser enhetligt ut utifrån om ett enda fönster är annorlunda än de andra. Men du som äger en bostadsrätt kan lämna in en begäran om fönsterbyte för hela byggnaden om du anser att det är behövligt. Då kommer styrelsen att ta ett beslut om det ska genomföras eller inte.

 

Lästips: Lär dig mer om hur du tillgänglighetsanpassar lägenhetshuset och varför digitala system för cykelparkering kan ge dig extra intäkter.

Byggnad med stora fönster

Välj rätt fönster för er

Det finns många fönster att välja mellan när det väl är dags för byte av fönster i lägenhetshuset. De kan skilja sig åt i t.ex. funktion eller antal glas. Här listar vi olika alternativ och saker att tänka på vid fönsterbyte.

 

  • Underhållsfria fönster är ett populärt val. Med sådana fönster minskas det underhåll som annars behövde planeras in i föreningens underhållsplan. Ingen kittning, slipning eller målning behövs.
  • Val av glas är en aspekt som bör diskuteras. Det finns 2-glas eller 3-glas med olika funktioner och i olika kvalitéter. T.ex. säkerhetsglas som är svårare att göra sönder.
  • Extra funktioner är också något som behöver diskuteras. Är byggnaden nära en trafikerad väg kan man välja alternativ med ljudisolering. Behöver ni inbyggda persienner eller vädringsfunktion finns det ofta som tillval.

Fördelar med fönsterbyte BRF

  • Minskar buller och ljud genom isoleringsförmåga
  • Minskade uppvärmningskostnader
  • Ger ett ökat värde på fastigheten
  • Ger ett modernt och vårdat intryck
  • Bidrar till ökad säkerhet

Utsikt över storstad genom ett lägenhetsfönster

Hur ska ni finansiera ett fönsterbyte?

Tycker ni att det finns behov för ett fönsterbyte men har lite problem med att hitta en lösning på hur ni ska finansiera det? Det är i stunden en dyr och påkostad uppgradering till lägenhetshuset och därför kan det kännas tufft att hitta pengar till det. Ett av våra favorittips för alternativa intäkter är att först göra en investering i ett smart cykelrum.

Läs mer om våra tjänster

Genom att skapa ett cykelrum med smarta lösningar för cykelparkering kan du hyra ut cykelparkeringsplatser till boende för en summa pengar varje månad. Det ger dig en extra inkomst och dina boende ett säkert ställe att parkera sin cykel. Ta del av våra tjänster för optimering av cykelrum och digital cykelmärkning.

 

Lästips: Vi informerar om brandskyddsarbete i lägenhetshus, moderna lösningar för tvättstugan och om smarta nya passersystem.

Svar på vanliga frågor

Får jag byta fönster i min bostadsrätt?

Det är sällan en begäran om att få byta ett fönster i en enskild bostadsrätt blir godkänt. Om det inte skulle vara så att det är trasigt och behöver bytas ut till ett likadant. I övrigt är det styrelsen som fattar beslutet om att byta ut fönster.

Måste man byta karm när man byter fönster?

Karmen måste också bytas ut under ett fönsterbyte annars är det inte ett komplett fönsterbyte och problem som att det kommer in kall luft kommer att bestå.

Hur stor skillnad gör nya fönster?

Du kanske funderar över om ett fönsterbyte och dess kostnad är värt den skillnad det gör? Moderna fönster har ett lägre U-värde (bättre isolering) och släpper därför ut mindre varmluft från lägenheten. Så i slutändan blir det en energibesparing genom ett fönsterbyte i er bostadsrättsförening eller lägenhetshus.