Blogg - Senaste nytt
Cykelsymbol på bord omringat av cykelverktyg

Vilka cykelverktyg behövs i cykelrummet?

Är du fastighetsägare eller del av en bostadsrättsförening? Har ni bestämt er för att ge ert cykelrum en servicestation så att boende kan meka med sina cyklar? Då är det dags att börja fundera över vad er servicestation behöver ha för cykelverktyg.

 

En servicestation för cyklar är ingenting utan sina verktyg och är man inte expert på att meka med cyklar kan det vara svårt att veta vad som behöver finnas till hands när en cykel behöver lagas eller underhållas. Därför ska vi, i den här artikeln, tipsa om de absolut viktigaste cykelverktygen som behövs för att cykelägarna ska kunna ta hand om sina cyklar.

 

Lästips: Läs om andra saker som kan göra ert cykelrum bättre: Cykelliften, tvåvåningscykelstället och laddstation för elcyklar.

Skapa ett bra utrymme

Det första man måste göra för att servicestationen ska vara användbar är att skaffa ett par grundläggande cykelverktyg. Vi listar dessa nedan:

  • Arbetsbänk
  • Mekställ för cykel
  • Cykelpump-station

Arbetsbänk

En bra arbetsbänk är en grundpelare för cykelrummets mekstation och ger cykelägarna ett ställe att lägga upp lösa cykeldelar och förvara cykelverktyg på medan de arbetar. Annars är det lätt att det hamnar på golvet och råkar rulla i väg.

Mekställ för cykel

Ett bra mekställ för cykel är avgörande för att man ska kunna arbeta med en cykel smidigt. Att ha ett reparationsstativ för cyklar som håller uppe cykeln gör det är lätt att komma åt alla problem som behöver fixas. Det är helt klart det viktigaste köpet du kan göra för en servicestation för cyklar.

Cykelpump-station

Det allra vanligaste problemet med en cykel är att däcket har för lite luft eller punktering. Då är det bra att ha en ordentlig och lättillgänglig cykelpump då det mest troligt är det cykelverktyg som kommer användas mest. Se till att ha en cykelpump som passar till alla sorters cykeldäck.

 

Lästips: Vi tipsar om hur ni optimerar ert cykelrum, jämför vägghängda cykelställ och varnar för misstag vid cykelrumsplanering.

 

Cykelverkstad med träbänk, cykelhjul och cykelverktyg

Vad ska finnas i verktygslådan?

För att kunna sköta lite enklare reparationer eller underhålla cykeln finns det vissa cykelverktyg som behövs. Det är ofta inte så många verktyg som man tror. För att du ska ha koll på vilka verktyg som behövs listar vi dom nedan och ger exempel på vad de kan användas till.

Insexnycklar

Insexnycklar är ett av det mest grundläggande verktyg när det kommer till cykelservice. Det kan användas på många olika håll för att hålla cykeln i god trim med alla skruvar väl åtskruvade. Både, sadel, pedalerna och styre kan skruvas åt med hjälp av insexnycklar.

 

Det finns insexnycklar i olika storlekar, men de som är mest frekvent använda under cykelservice är mått mellan 2–8 mm. Se till att de är i bra kvalité annars finns risken att de sliter ner skruvskallarna.

Skruvmejslar

Skruvmejslar (platt, kryss och stjärn) är ett standardverktyg inom alla områden och inte minst när man ska serva sin cykel. Den är perfekt för vissa justeringsarbeten som t.ex. att justera växlarna. Kom ihåg att skruvmejslarna ska vara relativt små och smala.

Däckavtagare

Däckavtagare krävs varje gång någon behöver ta av däcken från fälgarna. Det gör det enklare att få loss däcket när man t.ex. ska laga en punktering.

 

cykelreparatör fixar ett cykelhjul

 

Kedjebrytare

Kedjebrytare behövs vid kedjebrott eller när man ska byta kedja. Vad många kanske inte har koll på är att man bör byta kedja relativt ofta och just därför är det ett bra verktyg att ha i cykelrummets verktygslåda.

Pedalnyckel

Pedalnyckel är ett bra cykelverktyg att ha när pedalerna behöver bytas eller skruvas åt på cyklar där pedalerna inte går att skruvas loss/åt med en insexnyckel. Det ser olika ut på olika cyklar.

Ekernyckel

Ekernyckel är inte ett måste för cykelrummet men något man skulle kunna slänga in för att vara generös. Det är ett cykelverktyg som behövs om någon skulle behöva rikta cykelns hjul. Det är viktigt att köpa en i bra kvalité då de som är i sämre kvalité riskerar att förstöra cyklar efter en tid.

 

Lästips: Vi förklarar vad BRF bör tillåta förvaras i cykelrummen och jämför cykelparkering ute och inne.