Blogg - Senaste nytt

2 alternativ på cykelupphängning vägg → Vilket passar er bäst?

Är det dags att uppgradera från gamla vanliga cykelställ till nya vägghängda cykelställ i cykelrummet? Då har ni kanske funderat över vilka av alla olika cykelställ som är väggmonterade ni ska välja. Det finns många bra alternativ och cykelupphängning vägg är ett utmärkt val för att utnyttja cykelrummets utrymme till 100%.

 

I den här artikeln jämför vi två av våra favoriter inom kategorin vägghängda cykelställ:

  • Cykellift
  • Tvåvåningscykelställ

Läs mer om cykelliften och tvåvåningscykelstället individuellt i våra artiklar. Dessa två har många bra fördelar och är båda ett toppen val. Men för att ni ska kunna veta exakt vilket som passar bäst för ert cykelrum lägger vi fram skillnader och likheter mellan cykelställen.

 

Lästips: Vi förklarar vad BRF bör förvara i cykelrummet och vad en laddstation för elcyklar är.

 

Kvinna med cykel framför cykelupphängning vägg

Problem som cykelliften löser

Smala mittgångar

Har ni ett cykelrum där mittgångarna blivit lite för smala och det är svårt att ta sig fram bland cyklarna? Då är cykellift ett bra alternativ eftersom de ställer upp cyklarna vertikalt mot väggen. Så i stället för att ha en cykel på golvet som går ut ca 180 cm från väggen har ni helt plötsligt en mycket bredare gång.

En av de bästa funktionerna med cykelliften är att den går att vika in mot väggen när cykeln väl är uppe. Det sker med hjälp av gångjärn i fästet. Just därför är det ett bra val för er som har problem med smala mittgångar.

Udda vinklar på väggarna

Har ert cykelrum lite udda form och väggar som inte skulle rymma ett rejält tvåvåningsställ? Det ska inte behöva hindra er från att ha cykelförvaring på er vägg. Eftersom cykelliftarna inte tar så stor plats fungerar de perfekt för utrymmen som har fler kortare väggar eller väggar i udda vinklar.

Pelare i cykelrummet

Finns det stora betongpelare i ert cykelrum som bara känns som att de är i vägen? Då är cykelliften perfekt där med. Eftersom gångjärnen gör att cyklarna kan vikas in längs pelaren är det till och med möjligt att använda pelarna som cykelparkering. Det är det inte många andra cykelställ som kan.

Problem som tvåvåningscykelstället löser

Utrymmesbrist i cykelrummet

Har ni ett litet cykelrum och väldigt många cyklar skapas ett problem. Boende kanske väljer att parkera cyklarna på gården eller utanför entrén där de inte ska vara för att de inte får plats. Med tvåvåningscykelstället dubbleras antalet parkeringsplatser för cyklar.

Tillgänglighetssvårigheter i cykelrummet

När det blir för överfullt i ett cykelrum är det vanligt att cykelägarna bara trycker in sina cyklar trots att det egentligen inte finns plats. Då blockeras andra från att få ut sina cyklar och det skapas irritation.

Med cykelparkering via upphängning av cykel på en vägg som med tvåvåningstället skapas tydliga platser där cyklarna ska stå och ni slipper trängseln och svårigheter att få ut cyklarna.

Lästips: Vi förklarar för- och nackdelar med cykelparkering inne och ute samt varnar för vanliga misstag vid cykelrumsplanering.

cykelrum med cyklar och moped utan cykelupphängning vägg

Likheter mellan cykelställen

  • De optimerar kapaciteten av utrymmet
  • Hydraulisk teknik hjälper att lyfta cykeln så att det krävs minimal muskelkraft.
  • Ger ett organiserat intryck

Går det att mixa båda cykelställen?

Om ni ska optimera cykelrummets yta på allra bästa sätt genom cykelupphängning på vägg är det ofta bäst att köra en mix av både cykelliftar och tvåvåningsställ. Allt beror på hur ert cykelrum är utformat.

Vill ni ha en personlig lösning på vad som är bäst för ert cykelrum kan ni kontakta oss för en kostnadsfri offert.

Svar på vanliga frågor:

Hur mycket plats tar en cykel?

En vanlig cykel tar i snitt åtminstone 180 cm plats på längden.

Hur ska en cykel förvaras?

En cykel ska helst förvaras under tak för att undvika att bli rostig av regn och snö.

Finns det cykelpump i cykelrummet?

Det kan finnas cykelpumpar i cykelrummet. Det är upp till fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen. Vissa cykelrum har även servicestationer med cykelverktyg för lättare underhåll av cykeln.